Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Sağlık

‘Kanser önlenebilir bir hastalık türüdür’

Kandıra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Damla Tosun, Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Rutin kontrollerle erken teşhisin önemi hayat kadar değerlidir.&a

3 Nisan 2019 Saat: 19:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.421 kez okunmuştur

‘Kanser önlenebilir bir hastalık türüdür’
‘Kanser önlenebilir bir hastalık türüdür’

Kandıra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Damla Tosun, Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Erken teşhis hayat kurtarır. Bütün kanser türleri erken belirti göstermeyebilir, rutin kontrollerle erken teşhisin önemi hayat kadar değerlidir." dedi.

Dr. Damla Tosun, yaptığı yazılı açıklamada şunlara dikkat çekti,“Kanser günümüzün önemli bir halk sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra,maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ve yaşam kalitesinin arttırılabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın önemi artmaktadır. Bu kapsamda erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla her yıl 1-7 Nisan arasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.Ülkemizde de Dünya  Sağlık Örgütünün önerdiği 3 kanser türünde tarama yapılmaktadır.

Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde  önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda ise en sık görülen meme kanseri, her 4 kadından birisi meme kanseri olmaya devam etmektedir.  Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür.”
Taraması yapılan kanserler: Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;
*Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi,
*Yılda bir klinik meme muayenesi,
*40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir MAMOGRAFİ çekimi.
Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında;
*30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV - DNA  testi yapılması.
Kolorektal kanser taramaları;
*50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması,
*50-70 yaş arasında 10yılda bir kolonoskopi yapılmaktadır.
Bu kapsamda İlçe Sağlık Müdürlüğümüzde de taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kanser birimimize ve Aile Hekimliklerimize başvuran tüm vatandaşlarımız bu hizmetlerimizden faydalanmaktadır.

Doğa yürüyüşüne tüm halkımızı bekliyoruz

Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında 6 Nisan 2019 Cumartesi günü saat 10:00‘da Baba Tepe-Kerpe yürüyüş parkurunda yapacağımız doğa yürüyüşüne tüm halkımızı bekliyoruz. Yürüyüşümüz için Aile Sağlığı Merkezimiz önünden araçlarımız kalkacaktır.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑