Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra'da Sungurlu Barajı için DSİ ve İSKİ ile birlikte hazırlıklar başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) meclisinde Sungurlu Barajı’nın yapılması için DSİ ve İSKİ ile birlikte hazırlıklar başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na protokol için yetki verilmesi barajın yapılacağını kesinleştirdi.

3 Ekim 2023 Saat: 13:35
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 5.357 kez okunmuştur

Kandırada Sungurlu Barajı için DSİ ve İSKİ ile birlikte hazırlıklar başladı
Kandıra'da Sungurlu Barajı için DSİ ve İSKİ ile birlikte hazırlıklar başladı

Uzun yıllardır gündemde olan ancak Kandıra’daki Teksen ve Akçaova Mahallelerinde yaşayan vatandaşların hukuki ve fiili mücadelesi sonucu yıllardır yapılamayan Sungurlu Barajı ile ilgili son karar bölgede yaşayanların umudunu azalttı.

2022 yılında Danıştay 6. Dairesi tarafından ÇED olumlu kararının verilmesi ve iptal edilen ÇED kararlarının reddedilmesinin ardından eylül ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde DSİ ile protokol yapma yetkisi Başkan İmamoğlu’na verildi. Alınan kararı değerlendiren Teksen ve Akçaova sakinleri, baraj kotunun düşürülmesini ve yerleşim alanlarının kurtarılmasını istiyor.

İKİ KÖY YOK OLACAK
Küresel ısınma sonucu yaşanacak susuzluk problemini baraj yaparak çözmeyi planlayan DSİ’nin, İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için yapmaya hazırlandığı Sungurlu Barajı İstanbul’un yıllık 115 milyon metreküp su ihtiyacını karşılayacak. Barajın alanının 121,70 hektar, maksimum su kotundan itibaren mutlak koruma alanının ise 203,53 hektar olması planlanıyor. Baraj yapıldığında Akçaova ve Teksen köyünün merkez yerleşim alanı, su altında kalacak. Yağcılar, Avdan, Kubuzcu, Gebeşler, Çalca ve Selametli Mahallelerinin ise arazilerinin bir bölümü kamulaştırılacak.

DANIŞTAY SÜRECİ BİTİRDİ
Yerleşim alanları su altında kalacak Teksen ve Akçaova köylerinde yaşayan vatandaşlar, ÇED süreciyle mücadeleyi başlatmıştı. ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler daha sonra ÇED’in iptali için dava açtı. Yerel mahkeme, bölge idare mahkemesi ve Danıştay 1. Dairesi tarafından haklı görülen vatandaşların mücadelesine Danıştay 6. Dairesi’nin kararı büyük darbe vurdu. Danıştay 6. Dairesi, ÇED raporunu olumlu buldu ve sadece Anayasa Mahkemesi yolunu açık tutmak kaydıyla yargı sürecini bitirdi.

İBB 30 YILDA GERİ ÖDEYECEK
Bireysel olarak Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların görüşmeleri devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi eylül ayı meclis toplantısında Sungurlu Barajı inşaatıyla alakalı DSİ, İSKİ ve İBB arasında protokol yapılması için Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yetki verdi. Verilen yetki ile DSİ barajı yapacak ve İBB ile İSKİ bu yapım maliyetini 30 yılda geri ödeyecek şekilde protokol imzalayacak.

MUHATAP BULAMIYORLAR
Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından köylüler derin bir belirsizliğin içine girdi. Teksen ve Akçaova köylerinde konuştuğumuz köy muhtarları ve vatandaşlar, bundan sonra ne olacağını, sürecin nasıl devam edeceğini hiç bilmediklerini söyledi. Ne İBB’den ne de DSİ’den kimsenin kendilerine bilgi vermediğini belirten köylüler, yerleşim alanlarının kurtarılmasını ve var olan düzenlerinin bozulmamasını istiyor. Mahallelerin imara kapalı olduğu için yıllardır evlerine çivi dahi çakamayan, evlerini yenileyemeyen vatandaşlar taleplerinin dinlenmesini, kendilerinin ciddiye alınmasını istiyor.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑