Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Eğitim

Kandıra'da Eğitim için her şey var, öğrenci yok

Kandıra'da taşımalı eğitimle bin 750 öğrenci ders başı yaptı. Okullarda donanım kusursuz ama her derslikte ortalama 10 öğrencinin bulunduğu ilçede öğrenci sayısı göç nedeniyle günden güne azalıyor.

14 Ekim 2020 Saat: 01:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 10.788 kez okunmuştur

Kandıra'da Eğitim için her şey var, öğrenci yok
Kandıra'da Eğitim için her şey var, öğrenci yok

Pandemi nedeniyle okullarda eğitim ve öğretim kademeli olarak açılıyor. Bu hafta yüz yüze eğitimin ikinci aşamasında köy okullarında anaokulu, ilk ve ortaokulların tamamı açıldı. Kocaeli genelinde bu hafta 225 bin öğrenci daha ders başı yaptı. Taşımalı sistemle il genelinde 11 bin 565 öğrenci ders başı yaptı.

24 KÖYDEN SADECE 132 ÖĞRENCİ VAR
Kocaeli en az taşımalı eğitim yapan illerden biri olmasına rağmen Kandıra’da 91 köyde yaşayan öğrenciler için 16 köyde, toplam 17 okulda eğitim veriliyor. Kandıra’da en çok öğrenci Akçaova İlk ve Ortaokulu’nda bulunuyor. Akçaova’da eğitim gören 132 öğrenci, 24 ayrı köyden geliyor. En az öğrenci olan köyler ise şunlar: Kandıra Çerçilli Köyü'nde 7 ayrı köyden ilkokulda 36, ortaokulda ise 34 olmak üzere toplam 70 öğrenci, Kırkarmut Köyü İlkokulu'nda 40, Eğercili Köyü İlk ve Ortaokulu'nda toplam 77 öğrenci bulunuyor.

OKULLARIN DONANIMI TAM
Anaokulları dahil toplam 1750 öğrencinin taşımalı sistem ile eğitim aldığı Kandıra’da okullarda eksik bulunmuyor. İlçede ilk ve ortaokul olmak üzere toplam 16 okulda 1750 öğrenci eğitim görüyor. Kandıra köylerinde bulunan okullarda öğretmen kadrolarının yanı sıra teknolojik anlamda da tüm ihtiyaçlar giderilmiş. Akıllı tahtalar, müzik ve teknoloji odaları gibi birçok ihtiyaç okullarda bulunuyor.

KANDIRA’YI BEKLEYEN ÇOK BÜYÜK TEHLİKE
Kandıra’da sınıflarda ortalama 10 öğrenci bulunuyor. Bu nedenle pandemiyle ilgili öğrencilerin yarı yarıya eğitim görmesi de gerekmedi. Ancak bu durum bir başka sıkıntıdan kaynaklanıyor. İlçede öğrenci sayısında ciddi azalma yaşanıyor. Yetkililer, köyden kente göç nedeniyle okulların mevcutlarının azaldığını, kalan 17 okulun da göçün devam etmesi ile birlikte kapanma ile yüz yüze kalabileceğini belirtiyor.

KANDIRA’DA ORAN YÜZDE 13
Türkiye’de il ve ilçelerde nüfusun ortalama yüzde 20’si okula giderken, Kandıra’da oran yüzde 13. Bu rakamlar göçün Kandıra’nın köylerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Kandıra’da evlenen her 10 çiftten sadece 3’ü ilçede ikamet ederken, 7’si İzmit ya da diğer ilçelere göç ediyor. Yetkililer yaşanan göçün en fazla okulları vurduğunu belirtiyor. 91 köyde azalan öğrenci sayısı nedeniyle okulların kapandığı ve sadece 16 okulun kaldığı vurgulanıyor.

OSB VE TIBBİ BİTKİ PROJESİ ÖNEMLİ
Kandıra’nın talihsizliğini yenmek ve köylerde göçün önüne geçmek için yerel yönetimlerin yapacağı projeler büyük öneme sahip. Kandıra Gıda OSB’nin kurulmasının köylerdeki göçün azalmasında etkili olması bekleniyor. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra köylerinde yaptığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi önümüzdeki yıllarda köylerdeki göçün engellenmesinde etkili olması bekleniyor. Kandıra Belediyesi de önemli projeleri hayata geçirmek için çaba gösteriyor.

3 MİLYONLUK PROJE
Kandıra Belediyesi Ağaçağıl Köyü'nde 25 dönüm arazi üzerinde sera ve soğuk hava deposu yapmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve MARKA ile yaptıkları projenin önümüzdeki hafta protokolü imzalanacak. Yaklaşık 30 kişinin istihdam edilmesi planlanan proje kapsamında 5 bin metrekare büyüklüğünde seranın inşa edilmesi bekleniyor. Projenin maliyeti ise yaklaşık 2 milyon 900 bin lira.

300 KİŞİ ÇALIŞACAK
Kandıra Belediyesi köylerde istihdamı artırmak ve göçün önüne geçmek için Defne Yaprağı Kurutma Tesisi projesini hayata geçirdi. Yaklaşık 8,5 milyona mal olması beklenen projenin hayata geçmesi için Kandıra Belediyesi AB’ye projeyi gönderdi. 5 bin metrekare kapalı alanda yapılması planlanan tesis ile Kandıra’da yaklaşık 300 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. projenin hayata geçmesi için Kandıra Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de görüştüğü ve buradan da destek arayışında olduğu biliniyor.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑