Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra Sungurlu Barajı için Ekrem İmamoğlu'na yetki verildi

İstanbul’a su sağlanması için Kandıra’ya yapılması planlanan Sungurlu Barajı yeniden gündeme geldi. İSKİ-İBB-DSİ arasında protokol imzalanacak. İBB Meclisi, protokol için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yetki verdi.

20 Eylül 2023 Saat: 08:27
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.417 kez okunmuştur

Kandıra Sungurlu Barajı için Ekrem İmamoğluna yetki verildi
Kandıra Sungurlu Barajı için Ekrem İmamoğlu'na yetki verildi

İSKİ, Melen Barajı’nın planlanan tarihte tamamlanamama olasılığı nedeniyle son yıllarda yaşanan kuraklıktan İstanbul'un etkilenmemesi ve kısa vadede içme, kullanma suyu sorunu yaşamaması adına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan Sungurlu Barajı'nın yatırım programında öncelikli sıraya alınması için talepte bulundu. Bu talep doğrultusunda da protokol imzalanması ve kabul edilen geri ödeme hususlarının kabul edilmesi için hazırlanan teklif, İBB Meclisi'nin eylül ayı gündemine geldi. DSİ ile “Sungurlu Barajı Protokolü” imzalamak üzere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi. Protokole göre su kaynağının etrafındaki kamulaştırma İBB ve İSKİ'nin sorumluluğunda olacak. Barajın maliyetinin geri ödemesi, tesisin işletmeye açılış tarihinden başlamak üzere İBB-İSKİ tarafından 30 yıl içinde yapılacak.

YILLAR SÜREN MÜCADELE
Kandıra’da çok sayıda köyü sular altında bırakacak olan proje ile ilgili uzun yıllardır hukuk mücadelesi devam ediyor. Son olarak Danıştay 6. Dairesi, Çevre Bakanlığı’nın başvurusunu değerlendirerek, “ÇED olumlu kararı” nın geçerli olduğuna hükmetmişti. Bu kararla barajda tutulan su miktarının yaklaşık 200 milyon metreküpe çıkarılması ve birçok köyün baraj havzası içinde kalmasının önü açılmış oldu. Danıştay’ın itiraz hakkı bulunmama şeklinde verdiği kararı Kandıralı vatandaşlar Anayasa Mahkemesine taşımıştı.

KANDIRA’DA TARIMI BİTİRİR
Projenin gerçekleştirilmesi halinde, ilçede birinci derece tarım alanı olan birçok köy sular altında kalacak. Bazı mahallelere bağlı yerleşim birimleri ise içme suyu havza yönetmeliklerinden dolayı yaşamsal ve tarımsal üretim açısından olumsuz etkilenecek. Baraj yapıldığında oluşacak mikro klima, kuzeyli rüzgarların bölgede hakim olması ve bağıl nemin artmasından dolayı havza dışında dahi yapılan fındık üretimi ciddi oranda etkilenecek. Proje ile birlikte yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek. Proje, Kandıra’nın yaklaşık 3’te 1’ini etkilediği gibi İzmit sınırları içinde de sosyo-ekonomik sorunlara yol açacak.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑