Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Kültür

"Kandıra dartısı" Kocaeli'nin tescillenen 4. gastronomi ürünü oldu

Kocaeli'de çiğ süt kaymağının pişirilmesiyle yapılan "Kandıra dartısı", coğrafi işaret tesciliyle gelecek kuşakların sofralarında yerini alacak.

23 Mayıs 2022 Saat: 11:20
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.433 kez okunmuştur

Kandıra dartısı Kocaelinin tescillenen 4. gastronomi ürünü oldu
"Kandıra dartısı" Kocaeli'nin tescillenen 4. gastronomi ürünü oldu

Son yıllarda kendine has Ürünleri ile ön plana çıkan Kandıra’nın, güzide ürünlerinden biri daha coğrafi işaret aldı. Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün teknik desteği ve Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürlüğünün Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu ile Kandıra Dartısı Türk patent ve marka kurumu tarafından tescillenerek Coğrafi Ürünler listesinde yerini aldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu resmi internet sitesinde; ”Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Kandıra Dartısı; inek sütünden elde edilen çiğ süt kremasının pişirilmesi suretiyle üretilen süt ürünüdür. Yaygın olarak kahvaltılık olarak tüketilmekle birlikte, pilav, makarna ve keşkekte sos olarak, yemeklerde ve hamur işlerinde ise yağ olarak kullanılır. Kandıra Dartısı tortulu ve yağlı olmak üzere iki kısımlı, gözenekli ve heterojen bir yapıdadır. Ürün, saklama koşullarında katı formda olduğundan soğuk olarak tüketilmez.

Tüketilmeden önce az miktarda ısıtılması gerekir. Tüketilmeye hazır kıvamdaki Kandıra Dartısının kuru madde oranı %82,77-%87,58, protein oranı %8,19-%8,93 ve yağ oranı %64,82-%69,88’dir. Kandıra Dartısının geçmişi eskiye dayanır. Kandıra ilçesinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgüdür. Bu sebeplerle Kandıra Dartısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 10 kg çiğ sütten yaklaşık olarak 500 g çiğ süt kaymağı ve bu miktardaki çiğ süt kaymağından ise 300 g kadar Kandıra Dartısı elde edilir. Üretimde, tercihen coğrafi sınırdan elde edilen süt kullanılır.

Kandıra Dartısı için bileşenler: • 10 kg süt • 1,5 g tuz Çiğ inek sütü süzüldükten sonra 4°C derecede 12-14 saat bekletilerek yüzeyde biriken süt kaymağı toplanır. Toplanan süt kaymağı, düşük ateşte sürekli karıştırılarak ısıl işlem uygulanır. Kaymak kaynama noktası olan 100- 101°C sıcaklığa eriştiğinde koyulaşır. Kaynayınca tuz ilave edilir. Kaynamayla birlikte, kaymağın yapısından yağ ayrılmaya başlar ve karışımın içindeki süt bileşenleri süt yağından iyice ayrılarak daha koyu ve heterojen bir yapıya dönüşür. Isıl işlem uygulamasına, 107-111°C sıcaklık aralığında ve yağ içindeki koyu kısım kavrularak açık sarıdan kahverengiye ve gözenekli bir yapıya dönüşene kadar devam edilir. Isıl işlemden sonra ürün, soğuk bir zemine konur ve sıcak yağın içindeki tortunun daha fazla kavrulması engellenir. Elde edilen ürün, saklama kaplarına konularak oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakılır.

Ürün soğuyunca kısmen donar ve süt yağı üstte, tortu kısım ise altta kalan heterojen bir yapıya dönüşür. Ürün buzdolabında 4°C sıcaklıkta saklanır. Kandıra Dartısı tüketilmeden önce ısıtılmalıdır, soğuk olarak tüketilmez. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Kandıra Dartısının geçmişi eskiye dayanır. Kandıra ilçesinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgüdür. Üretimde kullanılan süt, coğrafi sınırdan temin edilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Kandıra Dartısının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. paylaşımını yaptı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑