Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Sağlık

Kandıra'da tavuklar neden ölüyor?

Kandıra Akçaova Köyü’nde önceki aylar tavuk çiftliğinde toplu ölümler gerçekleşmişti. Çiftlik sahipleri ölen tavukları gömmek yerine rastgele arazilere dökünce çevre köylerde de tavuk hastalığı görülmeye başlandı

21 Ocak 2013 Saat: 18:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 13.231 kez okunmuştur

Kandıra'da tavuklar neden ölüyor?
Kandıra'da tavuklar neden ölüyor?
Kandıra’nın tüm köyleri bilindiği gibi çiftçilikle geçimini sağlıyor. Her hanede az da olsa tavuk bulunuyor. Köylünün temel ihtiyaçlarından biri olan tavukların şu günlerde toplu ölümler yaşaması vatandaşları tedirgin ediyor. Kandıra’nın Akçaova Köyü’nde tavuk üretim çiftliklerinde önceki ay toplu ölümler gerçekleşmiş, burada ölen tavuklar yere gömülüp imha edilmesi gerekirken, rastgele arazilere dökülerek adeta çevreyi tehdit etmişti. Akçaova Köyü Teperen mevkiine traktör römorklarıyla yüzlerce tavuk ölüsü dökülmüş, bunu gören köy halkı daha çok tedirgin olmuştu. Akçaova’da 10’un üzerinde tavuk üretim çiftliği bulunuyor. Bunların bir kısmında önceki aylar toplu ölümler gerçekleşmiş, çiftlik sahiplerinin bir kısmı ölen tavukları gömüp imha ederken, bazıları arazilere rastgele dökmüşler.
Köylüler Endişeli Akçaova Köyü’nde yaşanan toplu tavuk ölümleri çevre köyleri de endişelendirmişti. Önceki günler Kandıra’nın Çerçili Köyü’nde bazı vatandaşların tavuklarının topluca ölmesi herkesi korkuttu. Çerçili Köyü’nde Şaban Özdemir, Yüksel Ertürk ve Hüseyin Erkal’ın tavuklarının ölmesinin ardından köyde bulunan diğer komşuları hemen tavukları karantina altına aldı. Hastalığı duyan köylüler çeşitli önlemler alarak tavuklarını korumaya çalıştı. Tuğrul Erkal, “Komşumun tavukları öldü. Bizde tavukları bu tür hastalıktan korumak için tavukların suyuna gripin ve aspirin koyduk. Tavukları sokağa salmıyoruz. Bu şekilde kendimize göre önlem aldık” dedi.
Kuş Gribi Tehlikesi Akçaova ve Çerçili Köyü’nde yaşanan kanatlı hayvanların toplu ölümleri akıllara kuş gribini getirdi. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda Kandıra’nın bazı köylerinde bu tür toplu ölümler gerçekleşmiş ve bu köyler yetkililerce karantina altına alınmıştı. Diğer tavuklar ise yetkililer tarafından toplanılarak imha edilmişti. Bu şekilde devlet çiftçinin yanında yer alarak, tavuk başına kişilere bedel ödemişti. Köylüler geçmiş yılarda yaşanan bu kuş gribi endişesiyle bu toplu ölümleri şimdilerde adeta sır gibi saklıyor. Amaçları yine bu çevredeki tüm köylerdeki tavukların toplanıp imha edilmesinden korkuyor. Hastalıkların bazı çevre köylerde de görüldüğü iddia ediliyor.
       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑