Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Yaşam

Kandıra’da kuraklık alarmı: Bu yaz çetin geçebilir

Kocaeli son zamanların en yağışsız günlerini geçirirken, tarımın lokomotif ilçesi Kandıra’da da kuraklık endişesi arttı. Büyükşehir Belediyesi ve DSİ’nin sulama hattı çalışmaları devam ederken çiftçiler dört gözle Safalı Göleti’nin aktif hale gelmesi

19 Nisan 2024 Saat: 08:15
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 712 kez okunmuştur

Kandıra’da kuraklık alarmı: Bu yaz çetin geçebilir
Kandıra’da kuraklık alarmı: Bu yaz çetin geçebilir

Kocaeli’de genelinde etkili olan kuraklık il genelinde etkisini gösterdi. Kış ve bahar ayları oldukça beklentilerin altında yağış bırakırken tarımın lokomotif ilçesi Kandıra’nın çoğu arazilerde çatlaklar oluşmaya başladı.

İlçe genelinde tarım arazilerini doyuran Toromanlar ve Arıklar Göleti’nde açık sulama sisteminden kapalı sulama sistemine geçildi. Öte yandan çiftçiler dört gözle Safalı Göleti’nin aktif hale gelmesini bekliyor. DSİ tarafından Bu yıl faaliyete geçmesi planlanan Safalı Göleti, yaklaşık 2 bin 470 dekar tarım arazisine can suyu olacak.

Öte yandan kullanılır durumda olan Toromanlar Göleti’nde İSU tarafından yeni sulama kanalı çalışmaları gerçekleştirildi. Bu kapsamda 26 bin 640 metrelik uzunlukta yeni sılama suyu hattı imalatının büyük oranda bittiği ifade edilirken bu çalışmayla Ömerli ve Selimköy arasındaki tarım alanlarının suyla buluşması bekleniyor.

Seyitaliler mevkiinde yer alan Arıklar Göleti’nde ise genişletme çalışması yapıldı. Bu çalışmayla 750 hektarlık arazinin daha sulaması sağlanması sağlanacak. Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin ise yaşanan kuraklık hakkında şunları söyledi;

“Topraklarımız şu an tarım için elverişli değil. Dört gözle yağmurun yağmasını bekliyoruz. Çiftçilerimiz çoğu arazilerde çatlakların oluştuğunu bizlere bildiriyor. Safalı Göleti şu anda aktif olarak kullanılmıyor. Aktif olarak Toramanlar ve Arıklı Göleti mevcut. Kandıra çoğu yerden daha fazla yağmur alan bir bölgede ancak iklim şartları değişiyor. Bu da sulama şansızımı oldukça azaltıyor.”

“ Büyükşehir, sulama hatlarını yeniledi. Toromanlar Barajı’nda açık sistemden kapalı sulama sistemine geçildi. Bunlar da bizim için büyük avantaj. Yüzde yüzü bitti. Fındık alanlarımızın haricinde çoğu bölgemize hat çekilerek suyun ulaştırılması sağlandı. 40 köyümüzde tarım alanlarımız sulanacak duruma geldi.

Safalı da devreye girerse rahatlarız. Eğer kuraklık devam eder ve Safalı devreye girmezse sıkıntı yaşayabiliriz. Böyle bir durumda çiftçi kendi imkanlarıyla ilkel şartlarda sulama yaparak toprağını doyurmaya çalışacak.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑