Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Kandıra’da Fındık üreticileri isyanda

Kandıra’nın Gençali Köyü’nden bizlere ulaşan Bayram isimli bir üretici şunları anlattı: “Köylerde insanların yıllardır çözülemeyen bir sorunu var. Ne kaymakam ne muhtarlar bu işin üzerine düşmüyor. Fındık üreticileri isyanda

11 Ağustos 2022 Saat: 11:33
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 17.689 kez okunmuştur

Kandıra’da Fındık üreticileri isyanda
Kandıra’da Fındık üreticileri isyanda

Kandıra’nın köylerinde her yaz döneminde fındık toplama işi oluyor. Farklı bölge ve şehirlerden gelen yevmiyeciler, Kandıra’nın fındık bahçelerinde fındık topluyor.
Ancak fındık toplama konusunda bazı eleştiri ve şikayetler var. Fındık bahçeleri olan, bu işle uğraşan Kandıralı üreticiler, seslerini yetkililere duyurmak istiyor.
Fındık toplayan yevmiyecilerin gündelik fiyatlarını belirleyecek hiçbir merci olmadığını, bu işi yapanların yaş kriterlerinin de belirlenemediğini belirten üreticiler çok dertli.

Kandıra’nın Gençali Köyü’nden bizlere ulaşan Bayram isimli bir üretici şunları anlattı: “Köylerde insanların yıllardır çözülemeyen bir sorunu var. Ne kaymakam ne muhtarlar bu işin üzerine düşmüyor. Her fındık sezonu işçi yevmiyesi ne kadar olacak? İşçilerin alt yaş grubu ne olacak gibi durumları netleştirmiyor yetkililer. Herkes ne tuttursa öyle gidiyor piyasa.

Bizim yetkililerden ricamız; şu fiyatın üstünde ve şu yaş grubunun altında işçi çalıştırılamaz gibi kesin emir niteliğinde duyuru yapmaları. Ayrıca bunun denetimini de yapmaları gerekli. Yoksa fındık bahçelerinde 18 yaşın altında çocuklar da çalıştırılıyor. Çocuklar bu işi yapamıyor ve kanunen de yasak. Ama doğudan gelen aileler, çocuklarının çalıştırılmasını istiyor. Çocuklar çalışmazsa bizler de yokuz diyorlar. Bizlerden çocukları için de yevmiye talep ediyorlar. Bu çocukların yaşı 10 civarında…
Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımız fındık taban fiyatı için 54 TL fiyat veriyor. Ama ben Kandıra'da taban fiyatında fındık alan tüccar hiç görmedim.
Hep 5-10 TL altında fiyattan alınıyor. Ama hiçbir yetkili bu tüccarlara gidip bir şey demiyor. Bu da ivedilikle çözülmesi gereken sorun.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑