Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
kocyigit (sağ blok 3)
Naturel Piknik (Sağ 4)
Dönmez İnşaat (Sağ 5)

Siyaset

Eyisabuncular; “Üretici, tarımdan vazgeçmek zorunda kalıyor”

Kandıra Ziraat Odası’nı ziyaret eden CHP Kandıra İlçe Başkanı Gülay Eyisabuncular, “Geçen yıla göre iki kat artış gösteren fiyatlar üreticiyi zarara uğrattığı gibi tarımdan vazgeçmeye zorluyor” dedi.

6 Temmuz 2021 Saat: 08:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.080 kez okunmuştur

Eyisabuncular; “Üretici, tarımdan vazgeçmek zorunda kalıyor”
Eyisabuncular; “Üretici, tarımdan vazgeçmek zorunda kalıyor”
Sedef Alkandurur
Editör
Sedef Alkandurur

CHP Kandıra İlçe Başkanı Gülay Eyisabuncular, başkan yardımcıları Serkan Açıkgöz, Sedat Çetinkaya, Eyüp Özdemir ve bölge temsilcileri Selami Yıldız, Cemal Gürcan ve Ali Ayaz ile birlikte Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin’i ziyaret etti. Tarımdaki sorunların konuşularak istişarelerin edildiği görüşmede çözüm önerileri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

ÜRETİCİ, TARIMDAN VAZGEÇİYOR

Başkan Eyisabuncular yaptığı açıklamada Kandıra’daki tarımsal sorunların bir an önce çözüme kavuşmak zorunda olduğunu kaydederek, “Tarım arazilerinin yüzde kırkı satılan Kandıra’da ağır ekonomik sorunlarla boğuşan üretici sayısı her geçen gün azalıyor. Geçen yıla göre iki kat artış gösteren gübre fiyatları, artan mazot ve zirai ilaç fiyatları, üreticiyi zarara uğrattığı gibi tarımdan vazgeçmeye zorluyor” dedi. 

BİR YILDA İKİ KAT ARTIŞ

Üretimde artan fiyatların satılan ürüne yansımadığını belirten Eyisabuncular, “Geçen yıl Haziran 2020’de 113 lira olan üre, bu yıl Haziran’da 235 lira. Geçen yıl 92.5 lira olan kök gübre bu yıl 175 lira. Diğer gübre çeşitleri de iki katı artış görmüş durumda. Dört dönüm için devletin verdiği destekleme ise 60 lira gibi komik bir rakam. Üretimdeki fiyat artışları, satılan ürüne ne yazık ki yansımıyor. Üretici köylü çareyi tarımdan vazgeçip toprak satmakta ya da tarım kredi kooperatifti ya da bankalardan sözde az faizli kredi alarak borçlanmakta buluyor. Kandıra’da kredisini ödeyemeyip, yapılandırıp tekrar faiz sarmalına düşen üretici de var, icralarla uğraşan da” ifadelerini kullandı.

ZAMAN KAYBI

Sözlerini sürdüren Eyisabuncular, “100 dönüme yakın ekilebilir arazisi olan belediyenin, bu topraklarla ilgili bir türlü karar alamaması da ayrı bir garabet. Taflan mi eksek, sera mi yapsak, endemik bitki mi eksek diyerek sonuçlandıramamak zaman kaybı. Bu gidişle önümüzdeki yıllarda üretim yapılamayacağı da çok açık. Üreticiye bir an önce göstermelik değil, gerçek anlamda ilaç, gübre, mazot ve fide desteği sağlanması gerekiyor. Milletin hizmetkarı olduğunu söyleyenlerin, ‘köylünün milletin efendisi’ olduğunu hatırlamaları gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑