Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Sağlık

Diyetisyen İlayda Çeri’den Ramazan Önerileri

Kandıra Şifa Sağlık Kabini’nde görevli Diyetisyen İlayda Çeri, Ramazan ayı için sağlıklı beslenme önerilerini gazetemize anlattı.

25 Mart 2023 Saat: 15:55
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.716 kez okunmuştur

Diyetisyen İlayda Çeri’den Ramazan Önerileri
Diyetisyen İlayda Çeri’den Ramazan Önerileri

Kandıra Şifa Sağlık Kabini’nde görevli Diyetisyen İlayda Çeri, Kandıra’nın Sesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ünal Cankurt’u ziyaret etti ve Ramazan ayını sağlıklı geçirmek adına beslenmede dikkat edilmesi gereken durumları anlattı.

Aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalı

Diyabet ve böbrek gibi hastalıkların tetiklenmesini önlemek için sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemine dikkat çeken Çeri, “Ramazanda öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece gün içinde almanız gereken besin öğelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz. Sahurda yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğunuzu arttıracak aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir” dedi.

İftarla sahur arasında su tüketimine dikkat!

Su tüketiminin önemine de vurgu yapan Çeri, “Oruçlu iken gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanır. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermelisiniz. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler. Günde 2.5-3 litre olması gereken su tüketiminin farkını, Ramazan’da iftardan sahura kadar kapatmak gerekmektedir.

Sütlü tatlılar  tercih edilmeli

İftar öğünü de en az sahur kadar önemli. Orucu bir çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra (30-60 dakika) yemeğe geçmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Meyveyi ihmal etmeyin

Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır. Ramazan süresince meyve tüketimi de ihmal edilmemelidir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ yada şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın.

Kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamayın

Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz. Özellikle iftardan 1-2 saat sonra tempolu yürüyüş yapmak, sindirimi kolaylaştırarak ara öğün ve sahur için vücudu hazırlar.

Özellikle sahurda tüketebilecek, uzun süre tok tutan besinler şöyledir;

Avokado, yumurta ve süt ürünleri, kuruyemişler, yulaf ezmesi, kurubaklagiller (mercimek, fasulye, nohut)

İftarda hangi besinler tüketilmeli?

İftarda başlangıç olarak kahvaltılık gıdalar ya da çok yağlı olmayan çorbalar tercih edilmelidir. Bundan sonra protein ve karbonhidrat grubuna geçilebilir. Protein olarak, az yağlı olan et ürünleri ve kuru baklagiller, porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir. Karbonhidrat ise Ramazan ayında tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubudur. Uzun süre açlıktan sonra aniden yüksek seviyede karbonhidrat alınması sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle beyaz ekmek, makarna, pilav ya da hamur işi gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, karbonhidrat ihtiyacını karşılayan ancak kan şekerini hızla yükseltmeyen; kepekli ekmek, kepekli makarna, tam buğday ürünleri ya da bulgur pilavı gibi besinler tercih edilebilir. İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek sütlü tatlılar ya da meyveler tüketilmelidir. Şerbetli tatlılar kan şekerini hızlı yükselteceğinden tüketilmemesi tavsiye edilir” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑