Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Ata tohumu ve toprak için kompost gübre üretecekler

Ata tohumu ve sıfır atık projesini bir araya getiren Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi ile pazarlar, hal ve lokantaların atık meyve ve sebzelerinden kompost gübre elde edilecek. Genç çiftçilere ücretsiz olarak ilçe belediyeleri tarafından da

12 Ekim 2021 Saat: 08:22
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.120 kez okunmuştur

Ata tohumu ve toprak için kompost gübre üretecekler
Ata tohumu ve toprak için kompost gübre üretecekler

AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu tarafından Kocaeli’de sürdürülen ata tohumu projesinin ardından, ata tohumlarını ekecek ve çoğaltılmasına katkı verecek çiftçilere verilmek üzere atık sebze ve meyvelerden elde edilecek gübre üretimi için çalışmalara başladı. Türkiye’de farklı illerde uygulanan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesinin tanıtımını Kocaeli Ticaret Odası Meclis salonunda gerçekleştirildi. Tanıtımın ardından pazarlarda, lokantalarda atık meyve sebze toplayacak gönüllülere eğitim verildi.

KATILIM YÜKSEK OLDU
Tanıtım toplantısına AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Sezer Yıldırım, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, Tarım İl Müdür Vekili Yüksel Çil, Topraktan Tabağa Tarımsal Kooperatif Kurucusu Ebru Baybara Demir, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, çok sayıda çiftçi katıldı.

DERİNCE VE BAŞİSKELE UYGULAMA İLÇELERİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, projesinin uygulama ilçesi olarak Başiskele’nin seçilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti. Belediyenin sıfır atık ile ilgili çalışmalarını anlatan Özlü, “Bizim ilçemizde Biyobozunur projesi açısından önemli bir kaynak olan hal var. Bu kaynağın kullanılması projenin başarılı olmasında etkili olacağına inanıyorum” dedi. Başiskele ile birlikte Derince’nin uygulama ilçesi olmasından dolayı Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Katırcıoğlu’na teşekkür etti.

İKİ PROJENİN KESİŞTİĞİ NOKTA
Projenin tanıtımını yapan AK Parti Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Cumhurbaşkanımızın eşlerinin uhdesinde bu proje yürütülüyor. İlki ata tohumu, ikincisi ise sıfır atık projesi. Bu proje ise iki projenin kesiştiği nokta aslındı. Kocaeli’de 5 tescillenmiş tohumlarımız var. tohumları veren Nardane Kuşçu ve yerel üreticilerimize teşekkür ediyorum. Ata tohumu toplarken toprağın çölleştiğini gördük. İlaçlama ile toprağın içindeki minerallerin yok olduğunu fark ettik. Ebru Baybara Demir beni aradığında bu proje ile ilgili beni arayınca çok heyecanlandım ve çalışmaya başladım.

HERKES DAHİL OLSUN
Tohum, tarım, çevre, toprak milli bir mesele. Bu mesele ile ilgili kim çalışmak isterse bu projeye dahil olabilir. Bu proje 83 milyonun projesi. Bu konuda çalışmak isteyen her kesimden vatandaşımıza çağrımız gelip bizimle çalışmalarıdır. İlk olarak bu konuda çalışmalara gönül veren iki belediyemizle çalışmak istediğimizi söyledik. Sonra ilçe belediye başkanlarımızı aradık ve fark ettik ki geri dönüşüm için hepsi bir çalışma yapmış. Bu projeyi daha kurumsal ve daha yapılabilir bir şekilde organize edeceğiz.

BİR TAŞLA ÇOK KUŞ VURACAĞIZ
Toprağı topraktan gelen ile beslerseniz, toprağın verimi artar. Bu toprak besin değeri sebze ve meyvelerle zenginleşir. Kompost gübre ile bunu yapacağız. Tarım ilaçları ile birçok böceği yok etmişiz. Bu böcekler toprağı temizliyordu, azot sağlıyordu. Böcekler bizler için gönüllü çalışan temizlik çalışanları. Tarım ilaçları aslında doğadaki yararlı zinciri yok etti. Bu proje ile çok kuşu vuracağız. Daha az çöp çıkartacağız, ekonomik kazanım olacak, daha az kimyasal ilaç ve gübre kullanacağız, besin değeri yüksek gıda üreteceğiz.

ÜCRETSİZ DAĞITACAĞIZ
Bu komspost gübreyi belediyelerimizin eliyle kadın ve genç çiftçilerimize ücretsiz vereceğiz. Bu konuyu çalışacak dernek ve kooperatiflere ihtiyacımız var. Kar amacı gütmeyen bir kooperatif kuruldu. Bu kooperatif elde edeceği tüm geliri anne ya da babası olmayan çocuklara burs olarak verecek. Proje kapsamında bizler de Pazar yerlerine gidip atıkları toplayacağız. Bu konuda gönüllü olmak isteyen birçok vatandaşımız var. Hepsi ile vakit buldukça gidip kompost için atık toplayacağız” dedi.

EKOLOJİK OKUR-YAZARLIK ARTMALI
Ata tohumlarına gönül veren ve Nar Köy’ün kurucusu Nardene Kuşçu, bu projelerin yapılmasında herkesin olması gerektiğini belirterek, bunları gelecek nesillere olan borçları için yapmak gerektiğini kaydetti. Ekosistemi anlamadan yapılan her işin hatalı olacağını söyleyen kuşçu, “Ekolojik okur-yazarlık önemlidir. Herkesin bunu bilmesi çok önemli. Zararlı olduğunu düşünüp yok ettiğimiz her küçük şeyin bedelini ödüyoruz. Ekolojik okur-yazarlığı bilmezsek tarım arazilerine bina yaparız. Ekosistemde döngüyü kırarsak açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalırız. Önce ekoloji, sonra ekoloji kurullarına uygun ekonomiyi oluşturmamız gerekiyor” dedi.

SON 60 HASAT KALDI
Kompost gübrenin hikayesini anlatan Topraktan Tabağa Tarımsal Kooperatif Kurucusu Ebru Baybara Demir, “Birleşmiş Milletler son 60 hasat diyerek toprağın verimsizliğine dikkat çekti. Tarımın ortaya çıktığı coğrafyada yaşıyoruz. Ama bize ait olan genetik tohumlarımızı yok ettik. Çünkü konvansiyonel tarım çiftçimizin ve bizim işimize geldi. Çünkü daha fazla ürün, daha az işçilik, daha fazla makine ile rahat ediyorlar. Biz acil olarak toprağı iyileştirmemiz gerekiyor. Mikro organizmaları çoğaltmamız gerekiyor. Toprağı zenginleştirmemiz gerekiyor.

KOCAELİ’DE BAŞARI HİKAYESİ YAZACAĞIZ
Kompost gübreyi makinelerle yapmak doğru değil. Kompost makineleri ile yapılan gübre sadece park ve bahçelerde kullanılıyor. Doğru ayrıştırma olmadığı için ağır metal içeriyor. Kompost toprak düzenleyici oluyor. Kompost gübre kullanan çiftçinin ilk yıl elde ettiği ürün yüzde 35 artıyor. Kocaeli’de hem kompsot yapacağız hem de lavra üreteceğiz. Bu Türkiye’de ilk olacak. Kocaeli’de bir başarı hikayesi yazacağız. Belediyelerden maddi ve manevi beklentimiz yok. Sadece belediyeler bize boş arazi, bir sıcaklık ölçer, bir kepçe ve bir çevre mühendisi istiyoruz. Ayrıca gönüllülere ihtiyacımız var. bunlar olursa başaracağız” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑