Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Araman Köyü yetkililerden su istiyor

Tarımda sulama ile ilgili sıkıntı yaşayan Araman köy halkı, şikâyetlerini dile getirerek yetkililerden bölgelerine kapalı sulama sistemi yapılmasını istedi.

28 Şubat 2014 Saat: 15:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 16.375 kez okunmuştur

Araman Köyü yetkililerden su istiyor
Araman Köyü yetkililerden su istiyor

Kandıra Araman Köyü’nün %90’ı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Araman bölgesinde çiftçilikle uğraşan yüzlerce vatandaş, “Siyasiler ve idareciler yıllardır kapalı su sistemini vaat etse de bir türlü gerçekleştirmiyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Önceki akşam Araman köy kahvesinde toplanan bir grup çiftçi “Biz tarlalarımızı satan değil tarlalarımızı çalıştırarak para kazanan üreticileriz. Üretime destek veren hükümet nedense bizim sorunumuzu yıllardır görmüyor. Defalarca yetkililere sorunlarımızı bildirmemize rağmen bizlere söz verilse de yerine getirilmiyor” diyerek yetkililere seslendiler.
KAPALI SU SİSTEMİ YAPILSIN Araman bölgesi Kandıra’nın tarım noktasında birinci derece tarım alanı ilan edilen bir bölge. Bu bölge de su sisteminin kısıtlı olması verim noktasında sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Bu bölgeye kapalı su sistemi yapıldığında 45-50 köy bu sistemden yararlanacak. Bir çiftçi tarlasında yılda 3-4 kez farklı ürünler yetiştirerek hem ülkesine hem ekonomiye hem de aile bütçesine büyük katkı sunacak. Araman bölgesinde tarımla geçimini sağlayan çiftçiler şimdilerde siyasetçilerden bu bölgeye kapalı su sisteminin yapılmasını ısrarla rica ediyor.
İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ Ercan Aravan’ın davetlisi olarak katıldığımız köy kahvesindeki toplantıda halkın ortak sorununu birebir vatandaşın ağzından dinledik. Halkın bir ağızdan aynı sorunu dile getirmesi Araman bölgesinin en büyük sorunlarından biri olduğunu öne çıkarttı. Araman Köyü Muhtar Adayı Ercan Aravan, dere çevresinde bulunan üreticilerle birlikte bu işin takipçisi olacaklarını belirterek “Köy halkının nasır tutmuş ellerinin ekonomik olarak karşılığını istiyoruz” dedi.
YOLLARIMIZDA DA SIKINTI VAR Araman Köyü sakinlerinden Mehmet Boztepe, “Köyümüzde sulama sorunu olduğundan tarlalarımızdan yeterli verimi alamıyoruz. Suyun olmaması tarlamızdaki ürün çeşitliliğini ve verimini azaltıyor. Yetkililerden göl köy barajından Araman deresine kapalı sulama sistemi yapılmasını istiyoruz” dedi. Yine köy sakinlerinden Rahmi Kaçar ise, “Su buranın başlıca sorunu. Yalnız bunun yanı sıra yollarımızda da sıkıntılar var. İzmit’e bağlı Çavuşoğlu Kandıra’ya bağlı Araman köyü arasındaki bağlantı yolunun 4,5 kilometresi bozuk Bu yolun yapılmasını istiyoruz” dedi.
SU VE YOL SIKINTIMIZ VAR Ferruh Sümer ise, “Bu köy geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Burada ciddi bir su ve yol sıkıntımız var. Bunlar olmadıkça tarlalarımızda mahsul verimimiz düşüyor ve yeterli üretimi elde edemiyoruz. Birinci sınıf tarım arazilerimizin ulaşımını zorlukla karşılıyoruz. Bu tarlalardan verim sağlayabilmemiz için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kandıra Belediyesi’nin yollarımızı açmalarını ve birinci tercihimiz barajlardan kapalı sistemiyle köyümüze su taşınmasını istiyoruz” dedi.
YETKİLİLERE SESLENDİLER Araman köy halkı “ Köyümüze gelen milletvekili ve siyasetçilere köyümüzün sorunlarını anlatmamıza rağmen herhangi bir çalışma yapılmadı. Hemen sınırımızda bulunan Salmanlı ve Arıklar göletlerinde bu gerçekleşirken ikisinin arasında kalan Gölköy Barajı neden yapılamıyor. Salmanlı 1700 dönümlük araziyi sulama kapasitesine sahipken Gölköy barajı 15 bin dönümlük araziyi sulama kapasitesine sahip. Bu baraj gerçekleşirse sadece bu köy değil 45-50 köy bu hizmetten yararlanabilecek. Suyun az olması tarladaki verimi azalttığı gibi 3-4 kez mahsul almamızı da engelliyor. Siyasilerin tarıma bakış açısı samimi ise bu noktada Araman bölgesinin tarımda kalkınması için bu soruna çözüm üretirler” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑