Sağlıkçılar Kocaeli’de iş bıraktı

7 Temmuz 2022 Saat: 18:06
Sağlıkçılar Kocaeli’de iş bıraktı
Tüm Türkiye’de olduğu gibi bugün Kocaeli’de de sağlıkçılar, Konya'da görevli doktor Ekrem Karakaya'nın uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmesi üzerine bugün iş bıraktılar. Eylem yarın da devam edecek.

Konya Şehir Hastanesinde Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinin ardından hastanelerde hizmet üretmeyen sağlık çalışanları iş bıraktı.

Hekimler ve sağlık çalışanları Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla; sağlıkta şiddete karşı "Üzgünüz, Öfkeliyiz! Sorumlulardan Hesap Soracağız" diyerek bugün ve yarın grevdeler.

Kocaeli’de eyleme katılımın yüzde yüz gerçekleştiği gözlemlendi. Hastanelerde sadece acil vakalara bakılıyor. Bazı ameliyatlar da ertelendi.

İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan eylemle ilgili olarak "Maalesef doktor arkadaşımızın öldürülmesine üzgünüz. Hastanelerimizde acil hastaların mağdur olmaması için tüm tedbirleri aldık. Olağanüstü bir sıkıntı yaşanmıyor" dedi.

HEKİMLER BAKAN KOCA'YI İSTİFAYA ÇAĞIRDI
Kocaeli Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler Sağlık Bakanını istifaya davet etti. Sağlık Sen ve Türk Sağlık Sen dışındaki sendika ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı basın açıklamasında doktorlar hep bir ağızdan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı istifaya davet etti. Türk Tabipler Birliği hekimler adına ortak açıklama yaptıktan sonra sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri görüş bildirdi. Açıklamaya eski Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, CHP İl Kadın Kolları Songül Kaya, hekimler, hasta ve hasta yakınları destek verdi. Açıklama sonrası hekimler eski Perşembe Pazarı alanına kadar yürüdü.

ARISOY: SORUMLULAR KINAMAKLA YETİNİYOR
Eylemde açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, üzgün, öfkeli olduklarını ve Dr. Ekrem Karakaya cinayetinin sorumlularından hesap soracaklarını söyledi. Sağlık, emek ve meslek örgütlerinin şiddet sarmalı karşısında hükümeti defalarca uyardıklarını söyleyen Arısoy, “Şiddet münferit bir olgu olmadığını ve bunun toplumsal, politik bir sorun olduğunu, gerekçeleri ile ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen şiddet olayları ile ilgili artışlar hakkında önlem alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılması için yasa teklifleri verdik. Ancak uyarılarımız görmezden gelindi" dedi.

"Sorumlular yaşanan şiddeti arada bir kınamak dışında bir adım atmadı" diyen Arısoy açıklamasına şöyle devam etti: Şiddet olgusunun çığırından çıktığını bakanlık görecek ki, sağlıkta şiddet istatistiklerinin olduğu Beyaz kod verileri tüm ısrarlarımıza ve açtığımız davalara rağmen toplum ile paylaşılmıyor. Sorumluların bu yaklaşımı bugün bir cinayetle sonuçlandı. Artan şiddet olayları sadece çalışma koşullarımızı bozmakla kalmadı artık can güvenliğimizi ortadan kaldırmıştır. Har anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlere ve sağlık çalışanlarının omuzlarına yıkılmıştır.

"TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"
Bizim artık sağlık çalışanlarına en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yok. Şiddet daha önce de söylediğimiz gebe öngörülebilir, engellenebilir toplumsal bir sorundur ve sorunun çözümü niyetli, bütünlüklü politikalarla aşılabilir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğudur. Sağlık bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen tüm yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler yaşam hakkımızı ve güvenli çalışma koşuları için gücümüzü, her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz."








YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız