İl Sağlık Müdürü Pehlevan; "Kocaeli’de hasta yok ama biz hazırlıklıyız"

20 Eylül 2023 Saat: 07:38
İl Sağlık Müdürü Pehlevan; "Kocaeli’de hasta yok ama biz hazırlıklıyız"
Covid-19’un en etkili varyantlarından olan Omicron’un mutasyona uğraması ile ortaya çıkan Eris varyantı Türkiye’de de görüldü. Kocaeli’de henüz varyantın görülmediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, olası bir salgına karşı hazır

Dünya’da 2019 yılında başlayan ve tüm ülkeleri kasıp kavuran Covid-19’un yeni varyantları eski günlere dönme korkusuna neden olmaya başladı. Son varyant olan Eris’in birçok ülkede ortaya çıktı ve geçtiğimiz hafta Türkiye’de de 9 vakanın olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Türkiye’de görülmeye başlanan yeni varyantın Kocaeli’de olmadığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Kocaeli’nin olası vakalara karşı hazırlıklı olduğunu kaydetti.

TEST KAPASİTEMİZ VAR
Şu anda Kocaeli’de Eris varyantının olmadığını belirten Pehlivan, “Ancak bu olmayacağı anlamına gelmez. Biz olası bir salgına karşı hazırlıklıyız. Mevcutta günlük 10 bin test yapacak kapasitemiz var ve bu 20 bine çıkartılabiliyor. Test kitlerimizde sorun yok. Vatandaşlarımızın endişelenmesine gerek yok. Olası bir vakada sadece yaşlılarımızı ve risk grubunda olan vatandaşları koruyarak süreci atlatırız” dedi.

ERİS’İN BELİRTİLERİ
Eris varyantının diğer varyantlardan daha hızlı yayılması nedeniyle Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi endişe yaratan varyantlar listesine alındığını duyurdu. Bunun üzerine birçok ülke kendi iç önlemlerini almaya başladı. Varyantın en belirgin belirtileri Omicron varyantına benzer boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, baş ağrısı ve kas ağrısı. Ancak doktorlar bu varyantın üç kritik belirtisinin hapşırmak, hassas sinüsler ve burun tıkanıklığı olduğuna dikkat çekiyor.








YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız