Başbakan ile sevindik Maliye Bakanı ile ağladık

25 Mart 2016 Saat: 09:52
Başbakan ile sevindik Maliye Bakanı ile ağladık
İlimizdeki sendikalar hükümetin kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon 200 bin taşeron işçinin kadrolu olacağı açıklamasının doğru olmadığını belirterek, “Başbakan ile sevindik, Maliye Bakanı ile ağladık” açıklaması yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde kamuda çalışan yaklaşık 1 milyon 200 bin taşeron işçinin kadrolu olacağını duyurdu. Bilindiği üzere ülkemizde kamuda çalışan 1 milyon 200 bin taşeron işçinin 400 bini belediyelerde istihdam ediliyor. İlimizde belediyelerde çalışan taşeron işçi sayısı ise 12 binin üzerinde. Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasından sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın konunun ayrıntılarını anlatması sonrası ise işçiler büyük hayal kırıklığı yaşadı.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL
Bakan Ağbal, basına yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Taşeron işçiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yıl da bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Yani bu yeni bir statü. Bu kişileri memur kadrosundan almıyoruz. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Ama kamuda çalışan, kamu bünyesinde çalışan, yeni statüde çalışacaklar.” Bakan Ağbal ayrıca belediye şirketlerinde çalışanların bu kapsama alınmadığını da belirtmişti. Hükümetin yatığı çalışmayla diğer işçilerin aksine, belediyelerdeki taşeron işçiler belediyelerin kuracağı şirketlerde istihdam edilecek.

HAK KAYBI VAR
Yaşanan gelişmelerden sonra açıklama yapan işçi sendikaları, hükümetin taşeron işçilerin kadrolu işçi yapıldığı söyleminin doğru bir söylem olmadığını, yapılan şeyin taşeron işçilerin kadrolu olması değil, “Özel sözleşmeli personel” adı altında kamuda istihdam edilmesi olduğunu söyledi. Sendikalar ayrıca kadroya alındığı belirtilen işçilerin durumlarında hiçbir iyileştirme yapılmadığı gibi toplu sözleşme ve sendika hakkının da ortadan kaldırıldığını vurguladı.

BEKLENTİMİZ BU DEĞİL
Konuyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yapan Hizmet-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy, “Taşeron işçilerin beklentisi ve bizim beklentimiz bu değildi. Bizler gerçek bir kadro beklentisi içindeydik. Bundan dolayı hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu kadro değil, kamuda istihdamdır. Burada olumlu olan tek şey ise taşeron firmaların ortadan kalkmasıdır. Kaldı ki bu yeni sistemle işçi arkadaşlarımızın toplu sözleşme ve sendika hakkı da ortadan kaldırılmıştır. Kabul edilir bir durum değildir. Umuyoruz bu konuda hükümet yeni çalışmalar yapar ve sıkıntılar çözülür” dedi.

TEPKİ GÖSTERİLİR
Belediyelerdeki durumun diğer kamu kurumlarına göre biraz daha farklı olduğunu belirten Ersoy, “Belediyelerde çalışan taşeron işçiler, belediyenin kurduğu şirketlere aktarılacak. Kurulacak şirketler anladığım kadarıyla imtiyazlı şirketler olacak. Bu anlamda olumlu olan tek şey, bu işçilerin toplu sözleşme ve sendika hakkının olmasıdır. Biz gidip yeni kurulan şirketlerde örgütleneceğiz ve işçi arkadaşlarımızın haklarını korumak için çalışacağız. İlimizde de 12 binin üzerinde belediyelerde çalışan taşeron işçi bulunuyor. Sonuç olarak yapılan şey kamuda kadro değil, kamuda istihdamdır. Ve bu karar bizi memnun etmemektedir. Hükümet kanadından olumlu adımlar atılmadığı sürece konfederasyonumuz konuyu gündem yapacak ve gerekli tepki gösterilecektir” şeklinde konuştu.

SÖZLERİNİ TUTSUNLAR
Belediye-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Osman Şar ise yaşanan şeyin bir aldatmaca olduğunu belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği sözü tutmasını istedi. Başkan Şar, “Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Başbakan Davutoğlu ne güzel konuşmuştu; kamuda ayırım yapılmaksızın tüm taşeron işçilerin kadrolu olacağını söylemişti. Biz buna sevinirken Maliye Bakanı’nın açıklamalarını görünce ağlar olduk. Sevinç çığlıkları atan işçiler Maliye Bakanı’nın açıklamasıyla yıkıldı. İşçiler ödüllendirilecek derken cezalandırılıyor. Bir kez daha söylüyorum, Başbakan sözünü tutsun ve tüm taşeron işçiler gerçek anlamda kadroya alınsın. Bu yaşanan şey kadro değil, kamuya özel sözleşmeli personel almaktır. İşçilerin toplu sözleşme ve sendika hakkının elinden alınmasıdır. Belediye-İş Sendikası buna kayıtsız kalmayacaktır” diye konuştu.

DALGA MI GEÇİYORSUNUZ
Başkan Şar son olarak şunları söyledi: “Sendikalaşma hakkı ve toplu sözleşme hakkını yok ederek, kıdem tazminatını ortadan kaldırarak, yıllardır aynı işte çalışan işçileri tekrar sınava sokarak, işçi statüsünde çalışanları ‘özel sözleşmeli personel’ gibi ne olduğu belli olmayan bir statüyle çalıştırarak, geçmişe dönük hak talebinde bulunmama taahhüdü isteyerek siz neyin müjdesini veriyorsunuz. Taşeron işçilerin yıllarca kölelik koşullarında çalışmalarına izin verip, onların sırtından, devletin kasasından nemalananlara göz yumup, ardından da anayasal dava açma hakkını sınırlandırarak ne müjdesi veriyorsunuz? Siz taşeron işçileri ile dalga mı geçiyorsunuz? Kadro veriyoruz diye yapılan bu açıklamalar, taşeron işçisi ile alay etmektir.”

KADRO VERİLMİYOR
Genel-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın çok farklı şeyler söylediğini vurgulayarak, “Başbakan salı günü tüm taşeron işçilerin kamuda kadrolu olarak çalışacağını söyledi. Sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamalarına bakınca bunun bir kadro konusu olmadığını anladık. Maliye Bakanı’nın açıklamalarına bakınca kamuda kadro verilmeyeceğini net bir şekilde anlıyoruz. Üstelik bu sistem işçilere bir çok hak kaybını da getiriyor. Bu yeni sistem taşeron işçilerin eski özlük haklarını da yok ediyor. İşçilerin kadrolu olması eski özlük haklarının korunmasıyla olur. Genel-İş Sendikası taşeron siteminin tamamen kaldırılmasını ve tüm taşeron işçilerin ayrımsız olarak kadrolu olmasını her zaman savundu, bundan sonra da savunacak. Önümüzdeki günlerde genel merkezimizin öncülüğünde bu gelişmeleri değerlendirip gerekli tepkimizi koyacağız” dedi.







YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız