Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Sungurlu Barajı’nın ÇED Nihai Raporu Kabul Edildi

Kandıra Akçaova ve Teksen Köyleri'ni sular altında bırakacak olan Sungurlu Barajı’nın ÇED nihai raporu kabul edildi. İtiraz için 10 günlük süre var

6 Aralık 2019 Saat: 01:07
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 7.523 kez okunmuştur

Sungurlu Barajı’nın ÇED Nihai Raporu Kabul Edildi
Sungurlu Barajı’nın ÇED Nihai Raporu Kabul Edildi

Sungurlu barajı projesinin DSİ tarafından hazırlanan 969 sayfalık ÇED raporu tamamlandı. İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması için yapımı planlanan Sungurlu Barajı vatandaşların büyük tepki sonucu iptal edilmişti. Baraj nedeniyle Kandıra'nın Akçaova ve Teksen Köyleri'nin tamamen sular altına kalacağı ve 16 köyün ise barajdan etkileneceği belirtilmişti. Akçaova köyünde baraj için düzenlenecek olan ÇED Toplantısı bölgedeki köylülerin tepkisi nedeniyle iptal edilmişti. 

ÇED SONUCU

Çevre Şehircilik ve Orman Bakanlığı yayımladığı ÇED nihai kararı şu şekilde: “KOCAELİ İli KANDIRA, ilçesinde DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yapılması planlanan İSTANBUL-SUNGURLU BARAJI (HES, MALZEME OCAKLARI, KIRMA-ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON TESİSİ DAHİL) projesi ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde KOCAELİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir.

BARAJ GÖLÜ OLUŞACAK

Rapor kapsamında edinilen bilgilere göre 11.76 km2. lik  genişliğe sahip 221,85hm3. hacminde bir baraj gölü oluşacak. Ağırlıklı olarak Kandıra ilçe sınırlarında yer alan yerleşim yerlerini etkileyecek olan baraj çalışmasının bendinin bulunacağı aks noktası ise Geredeli’ye çok yakın.

BARAJA HES’DE KURULACAK!

Göksu ve Sungurlu derelerinden faydalanacak olan barajın üzerine ileride Hidroelektrik Santrali de kurulması planlanıyor. Yılda 21.01 GWh elektrik üretmesi planlanan HES ile İstanbul’un elektrik ihtiyacına katkı sağlanması düşünülüyor. Proje kapsamında Sungurlu’da 1 adet taş ocağı, 1 adet kırma-eleme tesisi ve HES de kurulacak. İnşaat sürecinin ise 5 yıl içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. 2014 yılında 263 milyon tl. bedelle hesaplanan çalışma 2019 verileriyle artış gösterecek olup 2020 yılında başlayacak. Baraj tamamlandığında ise Kandıra İlçesine bağlı Akçaova ve Teksen Köyleri tamamen Sular altında kalacakken Şile’den bir kayıp yaşanmayacak

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑