Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Siyaset

Kocaeli’nin İlk Bakanı ve Başbakanı Kandıralı

Kandıra 1868 yılında ilk ilçe statüsüne kavuştu, 20 Nisan 1924 tarihinde ise Kocaeli ili kuruldu. Kocaeli'nin ilk bakanı 1948 tarihinde Kandıralı Nihat Erim, 1971 yılında ise Kocaeli'den ilk başbakan yine Kandıralı Nihat Erim oldu

30 Ağustos 2018 Saat: 13:30
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 9.181 kez okunmuştur

Kocaeli’nin İlk Bakanı ve Başbakanı Kandıralı
Kocaeli’nin İlk Bakanı ve Başbakanı Kandıralı

24 Haziran seçimleri sonrası artık Türkiye yeni bir sisteme yönetiliyor. Yeni sistemin ilk bakanlar kurulunda çok uzun yıllar sonra ilke defa Kocaeli’den hiç kimse yer almadı.

Peki bugüne kadar Kocaeli’den kimler bakan oldu? Kocaelili hangi siyasetçiler, hangi bakanlıklarda görev aldı?

O zaman şöyle geçmiş doğru kısa bir yolculuk yapmaya ne dersiniz…

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 1923 yılından bugüne kadar 66 hükümet kuruldu. İlk hükümet 30 Ekim’de İsmet İnönü’nün “Başvekil ve Hariciye Vekili” sıfatıyla kurduğu hükümet oldu.

Kurulan ilk hükümetlerde Kocaeli’den hiçbir isim bakanlar kurulunda yer almadı, ta ki 1948 yılına kadar...

1947 yılından Başbakan Recep Peker sağlık sorunlarını neden göstererek istifa etti. Peker'in istifasının ardından hükümeti kurma görevi Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından Trabzon Milletvekili Hasan Saka'ya verildi.

1948 yılına kadar başbakan olarak görev yapan Saka, muhalefete gereğinden fazla ödün vermekle suçlandı ve görevinden istifa etti. Hükümeti kurma görevi Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından yeniden Trabzon Milletvekili Hasan Saka'ya verildi. 10 Haziran 1948 tarihinde kurulan 2. Saka Hükümetinde ise ilk kez Kocaelili bir bakan kabinede yerini aldı. O isim daha sonra Başbakan olacak olan Kandıralı Nihat Erim’di…

Kocaeli milletvekili Kandıralı İsmail Nihat Erim, Hasan Saka'nın kurduğu hükümete Bayındırlık Bakanı olarak görev yaptı.

Hasan Saka’nın ardından 16 Ocak 1949 tarihinde başbakan olarak hükümeti kuran Şemsettin Günaltay’ın kabinesinde ise bu kez Kocaeli’den 3 bakan vardı. Bir önceki kabinede Bayındırlık Bakanı olarak görev yapan Nihat Erim, Günaltay’ın kabinesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. Kocaeli Milletvekili İsmail Rüştü Aksal Maliye Bakanı, Fazıl Şerafettin Bürge ise Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yaptı. Kocaeli ilk ve son kez 3 bakanla kabinede yer almıştı.

1950 yılına geldiğimizde ise artık CHP iktidarı sona ermişti. Çok partili döneme geçişle birlikte seçimleri kazanan Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Adnan Menderes yeni hükümetini kurudu.

22 Mayıs 1950 tarihinden 27 Mayıs Askeri Müdahalesine kadar Adnan Menderes 5 farklık kabine kurdu. Bu kabinelerin hiç birinde Kocaeli’den bir isim yer almadı.

27 Mayıs Askeri Müdahalesinden sonra Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel, MBK tarafından Başbakan olarak görevlendirildiğini, herhangi bir siyasi partiye üye olmayanlardan bir hükümet kurduğunu ilan etti. Hükümet için güven oylamasına ihtiyaç duyulmadı. Gürsel, demokratik gelişmelere uygun yeni bir hükümetin kurulabilmesi için istifa etti. 1961 yılında Cemal Gürsel, Başbakan olarak yeni bir kabine daha kurdu. 1961'de yapılan genel seçimlere kadar sürdü.

Yıl 1971, 12 Mart muhtırası nedeniyle istifa eden Başbakan Süleyman Demirel'in yerine hükümeti kurma görevini, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Kocaeli Bağımsız Milletvekili Nihat Erim'e verdi. Daha önce bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yapmış olan Nihat Erin 26 Mart 1971 tarihinde başbakan olarak hükmetti kurdu. Başbakan Erim, 3 Aralık 1971'de kabinesindeki 11 bakanın ayrılması nedeniyle, istifa etti. Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından 10 Ekim 1971'de milletvekilliğinden istifa eden ve 14 Ekim 1971'de kontenjan Senatörlüğüne atanan Nihat Erim'e verildi.

11 Aralık 1971 tarihinde yeninden başbakan olarak kabinesini kuran Erim, 17 Nisan 1972 tarihinde, sağlık nedeniyle istifa etti. İstifa üzerine hükümeti kurma görevi Suat Hayri Ürgüplü'ye verildi. Ancak Ürgüplü'nün hazırladığı hükümet listesi, Cumhurbaşkanı Sunay tarafından 12 Mart Muhtırasına uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

1974 yılına geldiğimizde ise Bülent Ecevit’li yıllar başladı. 26 Ocak 1974 tarihinde Zonguldak Milletvekili Bülent Ecevit, CHP ve MSP koalisyon hükümetini kurdu. Bu hükümette 2 Kocaeli milletvekili bakan olarak yer aldı. O 2 isim ise Türk siyaset tarihinde daha sonra adı çokça duyulacak isimler olacaktı. MSP Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan Adalet Bakanı, CHP Kocaeli Milletvekili Turan Güneş ise Dışişleri Bakanı olarak 1.Ecevit Hükümetinde yer aldı. Koalisyon ortakları arasında artan bunalım nedeniyle, Başbakan Ecevit, 17 Kasım 1974'de istifa etti.

1975 yılında bu kez başbakanlık koltuğuna Süleyman Demirel oturdu. “Milliyetçi Cephe” adı verilen bu dönemde, AP-MSP-MHP-CGP'den oluşan bir koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümette MSP Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan Çalışma Bakanı, AK Kocaeli Milletvekili Lütfi Tokoğlu ise Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak görev yaptı.

1977 yılında Bülent Ecevit 2. kez başbakan oldu. 21 Haziran 1977 tarihinde kurulan 2. Ecevit hükümetinde CHP Kocaeli Milletvekili Turan Güneş Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

1977 yılından 1993 yılına kadar kurulan hükümetlerdin hiç birinde Kocaeli’den bir isim yer almadı.

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasında sonra, 25 Haziran 1993 tarihinde hükümeti kuran Tansu Çiller’in kabinesinde DYP Kocaeli Milletvekili Mehmet Kazım Dinç, Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

28 Haziran 1996 yılında kurulan Erbakan hükümetinde ise Kocaeli’de 2 bakan vardı. Refah Partisi Kocaeli Milletvekili Şevket Kazan Adalet Bakanı, Necati Çelik ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı.

2002 yılına geldiğimizde Türk siyasetinde AK Parti dönemi başlamış oldu. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan erken genel seçimi AK Parti kazandı. O dönem Recep Tayyip Erdoğan’ın yasaklı olması sebebiyle Abdullah Gül hükümeti kurdu. 18 Kasım günü göreve başlayan yeni hükümette Kocaeli’den 2 bakan yer aldı. Vecdi Gönül Milli Savunma Bakanı, Osman Pepe ise Orman Bakanı oldu.

14 Mart 2003 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığında kurulan hükümette ise yine Vecdi Gönül ve Osman Pepe bakan olarak yer aldı. Osman Pepe’nin Orman Bakanlığı ise 2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ismini aldı.

2007 yılında yeniden iktidara gelen AK Parti hükümetinde Vecdi Gönül yine Milli Savunma Bakanı olarak yaptı. AK Parti Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün ise Sanayi ve Ticaret Bakanı oldu.

2011 yılında kurulan 3. Erdoğan hükümetinde ise Nihat Ergün bu kez Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak kabine girdi. Ergün 2013 yılında bakanlığı Fikri Işık’a devretti.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından kurulan Ahmet Davutoğlu Hükümetinde Fikri Işık yeninden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yaptı.

AK Parti’de yaşanan değişimin ardından Ahmet Davutoğlu’nu yerine Başbakanlık koltuğuna bu kez Binali Yıldırma oturdu . Binali Yıldırım’ın kurduğu hükümette Fikri Işık, önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, daha sonra ise Başbakan Yardımcılığı yaptı.

24 Haziran seçimleri sonrası kurulan Cumhurbaşkanlık hükümet sisteminde ise bakanların çoğunun meclis dışında atanması sebebiyle Kocaeli’den hiç bir isim kabinede yer almadı. Kimler geldi kimler geçti, işte Kocaeli’nin bakanlar tarihi de böyle…

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑