Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Kandıra'da Taş Oocağının Durdurulmasını İstedi

Kandıra Babaköy taş ocağı bölgesinde 2. kez tarihi eserlere rastlanmıştı. İnceleme yapan Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu yetkilileri, ilgili kurumlara yazı yazarak tarihi eserlerin bulunduğu çalışmanın durdurulmasını istedi

8 Kasım 2019 Saat: 18:39
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.575 kez okunmuştur

Kandıra'da Taş Oocağının Durdurulmasını İstedi
Kandıra'da Taş Oocağının Durdurulmasını İstedi

Kuzey Marmara Otoyolu için Kandıra Babaköy’de bir taş ocağı çalışması başlatılmış, 13 hektarlık alanı kapsayan alanda 2 bin 159 ağaç kesilmişti. Yakınında tarım alanları bulunan ve çok sayıda ağaç kesimi yapıldığı için tepki toplayan taş ocağını istemeyen yaşam savunucuları başarılı olamamıştı.

TARİHİ ESERLER BULUNDU

Sonrasında ise taş ocağının açılması düşünülen alana yakın bir yerde, Roma Dönemi’ne ait, yaklaşık 2 bin yıllık, bölgede ender bulunan taş oyması mezarlar olduğu ortaya çıkmıştı. Bölgede tarihi eserlerin çıkması sonrası, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü harekete geçmiş ve İl Koruma Kurulu bölgede bir inceleme yapmıştı. Bölgede taş ocağına yakın bir yerde kaya oygu mezar (Khamosorion) ve bazı tarihi kalıntılar bulunmuştu. Bu gelişme sonrası, tarihi buluntuların olduğu bölge 21 Ağustos’da 1. derece SİT alanı ilan edilmişti.

OCAK DURDURULMADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise tarihi kalıntıların bulunduğu yerin taş ocağına kuş uçuşu 300 metre mesafede olduğu gerekçesiyle ocağın durdurulmasına gerek olmadığı kararını vermişti. Uzmanlar ise bu tip tarihi kalıntıların bulunduğu yerde başka kalıntılar olması olasılığının büyük olduğunu belirterek ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

TMMOB HAREKETE GEÇMİŞTİ

Hal böyleyken yine aynı bölgede, yeni lahit mezarlar, antik dönem taş ocağı ve tarihi kalıntılar olduğu tespit edildi. Yeni buluntular da gazetemizde haber olunca, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle başvurarak, yeni buluntuların tescilinin yapılmasını ve SİT alanının genişletilmesini istemişti.  

DİLEKÇEYE YANIT GELDİ

Yakın bir zamanda ise TMMOB İKK’nın verdiği dilekçeye yanıt geldi. Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, bölgede uzmanlarca bir inceleme yapıldığı, yeni tespit edilen tarihi eserler bölgesinde çalışma yapılmaması için ilgili kurumlara bilgi verildiği söylendi. Diğer yandan konunun ilk Koruma Kurulu Toplantı’nda değerlendirileceği de belirtildi. Koruma Kurulu’nun yeni tarihi eser buluntuları sonrası nasıl bir karar vereceği, SİT alanının genişletilip genişletilmeyeceği, taş ocağının durdurulup durdurulmayacağı merak konusu oldu.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑