Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Kandıra’da tarım devrimi

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kandıra’da start alacak tıbbi ve aromatik bitkiler projesini kamuoyuna duyurdu.

18 Şubat 2020 Saat: 17:41
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 4.058 kez okunmuştur

Kandıra’da tarım devrimi
Kandıra’da tarım devrimi

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, basın mensupları ile Maide Kafe Restoran’da bir araya geldi. 4 aydır üzerinde çalıştıkları tıbbi aromatik bitkiler projesini kamuoyuna duyuran Büyükakın’a projenin iştirakleri olan Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, İl Sağlık Müdürü Dr. Şenol Ergüney ile Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut eşlik etti.

4 AYDIR ÇALIŞIYORUZ

Kahvaltı sonrası projeyle ilgili bilgi veren Başkan Tahir Büyükakın, “Çok detaylı ve titiz çalışılan bir proje. Yaklaşık 4 aydır üzerinde çalışıyoruz. Tarım sektörü Türkiye’de katma değer seviyesi çok yüksek olan bir sektör değil. Ne yaparsak tarımda katma değeri yüksek bir faaliyet gerçekleştiririz diye düşündük. Bir kısım çalışmalarımız ata tohumu üzerinde devam ediyor. Organik tarım çalışmaları da sürüyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusu üzerinde de çalışmamız gerektiğini anladık. Projemiz ilaç endüstrisinde kullanılan bitkilerden oluşuyor. Fitoterapi de denilen alan doğal yöntemlerle insanların iyileşmeleri sağlanıyor” dedi.

BUĞDAYDAN DAHA ÇOK GELİR KAZANDIRACAK

Aromatik bitkilerin buğdayla kıyaslandığında daha yüksek gelir elde edileceğini ifade eden Büyükakın, “Bu ürünü buğdayla kıyasladığınızda katma değeri daha yüksek bir ürünle ortaya çıkıyor. Köylerdeki geliri artırabilmek, çiftçilerimizin gelir düzeylerini yükseltmek için tıbbi aromatik bitkilerin ekimini yükseltelim dedik. Eğer ekimi teşvik edip de aynı tarlada buğday yerine tıbbi aromatik bitki ekersek köyden kente göçü durdurmuş oluruz. 5 yıllık zaman diliminde verimi 25 bin kilo buğday, biberiye olduğunda ise bin litrelik yağ elde etme imkanı buluyoruz. Çiftçilerimizin bu tesisi yapma imkanı yok, ama bizim var. 5 yıl sonunda 360 bin liralık imkan ile masrafları da çıkınca 180 bin liralık gelir elde ediyoruz” dedi.

MAKSİMUM DESTEKLEME ALANI 15 DEKAR

Dünyada bu alandaki piyasayı da değerlendiren Büyükakın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ülke olarak bu alanda yüzde 1 buçuk payımız var. İthalatta 39. sıradayız. 13 bin ton dışarıdan alıp 43 milyar dolar ödüyoruz. Bu ciddi fırsatı değerlendirmeliyiz. Biz biberiye, tıbbi nane ve oğul otu yetiştirmeyi planlıyoruz. Pilot alan olarak Kandıra’yı seçtik. Diğer ilçelere de zamanla yayacağız.

ANALİZLER YAPILACAK

Bin 200 dekarlık alanda projeyi başlatıyoruz. Maksimum destekleme alanı 15 dekar, minimum 10 dekar olacak. Toprak analizi yapılacak. Ben bunu yapmak istiyorum diyen çiftçimizin topraklarının analizi, sulama imkanı gibi özellikler dikkate alındıktan sonra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bakacağız.

ENDÜSTRİYEL TESİS KURULACAK

Ürettikten sonra halin arka tarafındaki arazide 4 bin metrekare kapalı alanda endüstriyel tesis kuracağız. 3 tıbbi aromatik bitkinin tarladan alındıktan sonra belli bir süre içinde işleme tesisine getirilmesi, kurutulması ve yağını çıkarmak gerekiyor. Fidelerin desteklenmesi 3 milyon lira tutarında olacak. Yağın çıkarılması için gerekli tesisi de 12 milyon liraya biz kuracağız. Çiftçimiz bunlar için herhangi bir ücret ödemeyecek. Türkiye’de bundan daha büyük bir tesis yok. 120 ton kapasiteli bir tesis kuracağız. Yani 120 ton bitkinin yağını çıkartacağız. Çiftçimizin bu sektörde ayakta durması için kurulması gerekiyor.

FİDELER MAYISTA DİKİLECEK

Kurulacak tesiste fidelerin geliştirilmesi, Ar-Ge çalışmaları, ürünün arazi koşullarının incelenmesi gibi işlemler yapılacak. Tesiste başka hangi ürünler yetiştirilebileceğine de bakılacak. 2020 Mart ayında talepleri toplayacağız. Talepler nisanda değerlendirilip mayıs ayında sözleşmeleri imzalayacağız. Sonra fide dikimleri yapılacak. Erişmiş, kökleşmiş fide alıyoruz, çünkü bunun altındaki fide toprağın altında yetişmiyor. 3. yıldan itibaren gelişimini tamamlıyor. Maksimum kapasiteye 5. yılda ulaşıyor.

BU BİTKİLERİN ÜSSÜ OLACAĞIZ

Proje kamu, özel sektör ve üreticinin iş birliğinde yapılacak. Tarlaların sürüleceği 750 bin liralık makineleri de Büyükşehir olarak biz alacağız. Ürünü elde ettikten sonra pazarla ilgili bir sıkıntı yok, çünkü alıcısı var. Ayrıca tıbbi aromatik bitkiler konusunda bir de borsa kuracağız. Kocaeli bu ürünlerin üssü olmasını arzu ediyoruz. Bunu ticaret odamızla birlikte yapacağız. Piyasadaki fiyatlar bu tesiste belirlenecek. Çiftçilerimize ürünleri alma garantisiyle ekeceğiz. Satışını KOTO ile birlikte organize edeceğiz. Pazar araştırması yapıldı.

ÇİFTÇİYE İLK YILDA 18 BİN TL

Belediyenin parasını sokağa atmıyoruz. Tamamen mühendislik, iktisadi ve işletmecilik aklıyla yapılmış bir proje. Çiftçi, toprağı işleme, gübreleme, fide dikimi, sulama, çapalama, budama ve ürün teslimi gibi aşamalardan geçerse yüzde 100’lük kısmı tamamlayıp ürünün karşılığını alacak. 1. yılda 10 ton karşılığında 18 bin lira vereceğiz. İkinci yılda 22 bin, üçüncü yılda 28 bin, dördüncü yılda 40 bin, beşinci yılda 50 bin lira vereceğiz. Çiftçimiz sadece işleme yapacak. Makine, gübre, mazot, toplama bizden. O kadar karlı ki; ne biz zarar edeceğiz ne çiftçi. Kandıra ekonomisine de katkı sağlanacak. Kandıra’ya da 28 milyon liralık gelir katkısı olacağını düşünüyoruz.

17 MİLYON TL AYIRDIK

Projeyle köye dönüşü ve eko turizmi desteklemiş olacağız. Çiçek zamanları bambaşka görüntüler oluşacak. Yağını satmak yerine ilaç yapıp satmak için de eczacı arkadaşlarımızla çalışmalar yapıyoruz. Bir sonraki safhada ilaç üretimine dönüştürebilirsek katma değer daha da artacaktır. Bu projeye inanıyorum, hayata geçmesi için tüm desteği vereceğim. 15 ile 17 milyon liralık bir kaynağı bu işe ayıracağız. Destekleme ile başlayacağımız proje zamanla insanların bizzat yapacağı bir üretim haline gelecek.”

 

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑