Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

İzmit'te en düşük maaş 4 bin 535 lira oldu: Çalışanlar göbek attı

En düşük işçi ücretinin 4,535 lira olduğu İzmit Belediyesi sözleşmesinin imza töreninde konuşan Başkan Hürriyet, “Kadın mücadelesi veren biri olarak kadına şiddet uygulayan işçilerimizle yolları ayıracağız.

25 Şubat 2021 Saat: 08:22
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.407 kez okunmuştur

İzmit'te en düşük maaş 4 bin 535 lira oldu: Çalışanlar göbek attı
İzmit'te en düşük maaş 4 bin 535 lira oldu: Çalışanlar göbek attı

İzmit Belediyesi BEKAŞ ve SARBAŞ’ta çalışan 1200 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi büyük bir coşku ile imzalandı. Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu belediyede sözleşme ile işçilerin en düşük ücreti 4 bin 535 lira olurken, en yüksek maaş ise 6 bin 400 lira oldu. Geçtiğimiz hafta anlaşma sağlanan sözleşmenin Belsa Plaza önünde yapılan imza törenine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Genel-İş Genel Merkez Yöneticileri katıldı.

İLÇE BELEDİYELERİ ARASINDA EN İYİSİ
Sözleşme imza töreni saatinde Kocaeli’de olan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylın Nazlıaka, İl Başkanı Harun Yıldızlı’da törene katıldı. İşçilerin alkış ve sloganlarla geldiği törende işçiler davul zurna eşliğinde halay çekti. Sözleşme ile eşit işe eşit ücretin geldiği SARBAŞ ve BEKAŞ’ta işçiler arasında adaletin sağlanması büyük önem taşıyor. Büyükşehir Belediyesinden sonra ilçe belediyeleri arasında şu ana kadar yapılan en iyi sözleşme İzmit Belediyesi’nin sözleşmesi oldu.

TEŞEKKÜR ETTİLER
Sözleşmenin imza töreninde işçiler adına konuşan işçi Tolga İzbudak “İzmit seninle birlikte gülüyor. Hizmet aşkı ile yanıyor. En büyük başkan Fatma Kaplan Hürriyet” dedi. İşçilerin “büyük başkan” sloganı ile konuşan Genel-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, “3,5 aydır sürdürdüğümüz toplu sözleşme görüşmelerinde belediyenin tüm bütçesini bize açan ve şeffaf bir süreç yaşatan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Yıllarca yaşanan haksızlıkları ortadan kaldırarak eşit işe eşit ücreti getirdik. Bir toplu iş sözleşmesinde Bunu yaptık.

SÖZLEŞME ÇOK ÖNEMLİ
300 milyon bütçe ile bu maaşları veren başkanımız 3,5 milyarlık bükçe ile ne kadar maaş vereceğini siz düşünün. Bizi sözleşme sürecinde çok eleştirdiler. Ama bundan sonra daha çok konuşacağız” dedi. Sözleşme törenine katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “1200 arkadaşımız ilk kez insanca yaşayabileceği ücretleri alabileceği bir sözleşmenin imza törenindeyiz. Sözleşme çok önemli ve anlamlı. Pandeminin yarattığı tüm olumsuzlukların yaşandığı bir süreçte bu sözleşmeler daha da önemli.

TÜM ÜLKEYE ÖRNEK OLDU
Sendikal hakların kullanılmasının önündeki engellerin daha da arttığı bir dönemde İzmit belediyesindeki bu sözleşme çok önemli ve anlamlı. Hepimizin olan bu sözleşmeler tüm ülkeye örnektir. Fatma başkanı biz yıllardır tanıyoruz. Yıllardır verdiğimiz mücadelede yanımızdaydı. Belediye başkanı olarak İzmit belediyesinde çalışan işçilerin mağduriyetleri bir kalemde sildiği için kendisini taktir ediyoruz. Artık evimize nasıl ekmek götüreceğimizi düşünmeyeceğiz dedi arkadaşımız. Milyonların evine ekmek götüremediği bir ülkede bu sözleşme umut olmuştur” dedi.

HAKSIZLIKLARI ORTADAN KALDIRDIK
İşçilerin alkış ve sloganları ile konuşmasını yapan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “İşçilerin ekonomik ve kültürel haklarının korunduğu ve güvence altına aldığımız bir sözleşmeyi imzalıyoruz. Geçmiş dönemlerde yaşanan adaletsizlik ve haksızlıkların izlerini görüyorum. Ötekileştirilen işçi kardeşlerimi görüyorum. Bugün umudu ekiyoruz bu kentte. O kötü günlerin izlerinin ardından geleceğe umutla bakan insanlar var karşımda. Pandemi döneminde verdiğimiz mücadele için çok teşekkür ediyorum.

YÜZDE 98 ZAM VAR
Sizin emeğinize değer vermeyenlerin her zaman karışında ben olacağım. 49 ayrı iş tanımı vardı. Bu büyük bir adaletsizlik ve maaşlar arasında büyük uçurum oluşturmuştu. Bu iş tanımını eşit işe eşit ücret diyerek 7 ana gruba indirdik. 10 yıllık ücret adaletsizliğini bugün itibariyle sonlandırıyoruz. Ücretlere yüzde 84 oranlarında zam yapıldı. Sosyal haklarla birlikte yüzde 98 zam olan arkadaşlarımız oldu.

ÇALIŞMA SAATİ 40 SAAT
Sözleşmenin ikinci yılında içiler enflasyon artı 1 puan zam alacak. Eğitim, iş güçlüğü, yemek, koku tazminatı gibi ek haklar getirdik. İkramiyeler 5artı 5te ilk yıl 24, 5 yevmiye izin harçlığı, 1 Mayıs ikramiyesi ile birlikte 30 gün ikramiye olacak. İkinci yılda ikramiyeler 36’ya çıkacak. Ramazan bayramında 300 lira ve gıda kolisi vereceğiz. Kurban bayramında 1000 lira, ikinci yıl ise 1500 lira kurban parası vereceğiz. Çalışma sürelerini 45 saatten 40 saate indirildi.

8 MART’TA KADINLAR İZİNLİ
Yemek ücreti 5 liraydı 25 liraya çıkardık. Yakacak yardımı 100 lira çıkardık. Yüzde 66 zam ile net 4 bin 200, en yüksek 5 bin 942 lira olacak. Giydirilmiş ücret ile 4 bin 435 lira, en düşük ise 6 bin 400 lira olacak. Biz KHK’nın devamı olan bir sözleşme yapmıyoruz. Gerçek bir sözleşmeye imza atıyoruz. Sosyal belediyeciliğin örneğini sergiliyoruz. 8 Mart’ta kadın çalışanlarımız izinli, engelliler gününde ise engelli arkadaşlarımız izinli sayılacak. Kadına yönelik şiddet uygulayanlarla yollarımızı ayıracağımızı bilinmesini istiyoruz” dedi.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑