Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

Hazineye ait tarım arazileri rayiç bedel üzerinden satışa çıkıyor

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden 5 yıla kadar taksit imkânı ile doğrudan satılıyor. Son başvuru tarihi ise 5 Aralık 2018.

8 Ekim 2018 Saat: 23:38
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 8.575 kez okunmuştur

Hazineye ait tarım arazileri rayiç bedel üzerinden satışa çıkıyor
Hazineye ait tarım arazileri rayiç bedel üzerinden satışa çıkıyor

Hazineye ait tarım arazilerine ilişkin olarak vatandaşlardan gelen yoğun satın alma talepleri üzerine 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki tarım arazilerinin satış işlemlerine başlanmıştı. Ancak, 2014 yılındaki bazı il ve ilçelerdeki belediye ve mücavir alan sınırları değişikliğinden dolayı birçok vatandaş bu satın alma hakkından faydalanamamıştı. Yapılan yeni düzenleme ile köyden mahalleye dönüşerek belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerdeki Hazineye ait tarım arazilerinden vatandaşlarca ecrimisil ödenerek kullanılan arazilerin kiracılarına, kullanıcılarına ve hissedarlarına satılmasına imkan sağlandı.

HANGİ TARIM ARAZİLERİ?

Böylece şehir içinde kalan ve hali hazırda tarımsal amaçla kullanılan bu yerler üzerindeki mülkiyet sorunu çözüme kavuşturuldu. Bu kapsamda 26/4/2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında (ölçeğine bakılmaksızın nazım imar planları ile 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı) tarımsal amaca ayrılanlar, kamu hizmetine tahsis edilmeyen veya fiilen bu amaçla kullanılmayanlar, deniz kıyı kenar çizgisine beş bin metre mesafenin dışında bulunanlar, tabii ve suni göllerin kıyı kenar çizgisine beş yüz metre mesafenin dışında bulunanlar, içme suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları dışında kalanlar, satış tarihi itibarıyla arazi toplulaştırılması yapılmayacaklar, özel kanunlar kapsamında kalmayanlar ve kadastrosu yapılanlar satışa konu edilebilecek.

KİMLER YARARLANACAK?

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki hazineye ait tarım arazilerini 30.03.2014 tarihi itibarıyla en az üç yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları, 30.03.2014 tarihi itibarıyla en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları, hissedarları, süresi içinde başvuru yapmaları ve idare tarafından tespit ve tebliğ edilen satış bedelini (rayiç bedel) itiraz ve dava etmeksizin kabul etmeleri koşuluyla doğrudan satın alma hakkından yararlanabilecek.

GEREKLİ BELGELER

Vatandaşların 5 Aralık 2018 tarihine kadar taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şefliklerine dilekçe ile başvurması gerekiyor. Doğrudan satın alma hakkından yararlanmak isteyen vatandaşlardan dilekçeyle birlikte TC kimlik numarası beyanı, varsa ecrimisil ihbarnamesi ve/veya ecrimisilin ödendiğine ilişkin belge örneği, varsa satın alma önceliği olan hak sahiplerinden alınan noter onaylı muvafakatname, tüzel kişiler için ayrıca taşınmazın tasarrufuna yetkili olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi ile imza sirküleri istenilecek. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde yirmisi yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecek. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle kanuni faiziyle birlikte ödenecek. Taksit dönemleri, hak sahiplerinin talebi dikkate alınarak belirlenecek ve taksitli satış sözleşmesi düzenlenecek. Ödemeler defterdarlık muhasebe müdürlükleri, malmüdürlükleri ve belirlenen bankalardan yapılacak.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑