Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Fidan Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kandıra Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Erdoğan Tekinalp, çiftçi ve yetiştiriciler için meyve fidanı dikiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

23 Kasım 2020 Saat: 18:36
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.410 kez okunmuştur

Fidan Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fidan Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kandıra Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Erdoğan Tekinalp, çiftçi ve yetiştiriciler için meyve fidanı dikiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde anlattı; "Fidan dikimi sonbaharda yaprakların dökülmesi ile birlikte başlar. İlkbahara kadar devam eder. Ağaçlara su yürüyünce fidan dikmemek gerek. Tüplü fidanlar her mevsim dikilebilir ancak su ister en iyisi bu mevsimde dikmektir.

TEMEL SAĞLAM OLMALI

Temeli sağlam atalım. Fidan seçiminde büyük fidan kullanmayalım. Genç fidanlar toprağa çabuk uyum sağlar. 1 veya 2 yaşında olmalı. İlerde bakıma muhtaç ağaçlarımız olmasın. Fidan dikmeden önce Eğimli arazilere su tutma hendekleri açılmalı. Düz arazilerde su tutan yer var ise su tahliye kanalı açalım. Fidan dikim sırasına, su hendeği açmış isek iki Hendek arasına tekli patlatma çektirelim.80-90 cm derinliğe inerek sert dip kırılmalı.

FİDAN ÇUKURU VE DİKİMİ

Çukurlarını 80 cm derinliğinde 60 cm çapında yapalım ne kadar derin olur ise o kadar iyi olur. Çukuru derin açmaktaki amaç köklerin derine inmesidir. Kök ne kadar derine inerse daha çok besin kaynağına minerale ulaşır. Toprağın altı her zaman nemli olur Ve suya ihtiyacı azalır. Çukurun 25 cm altını fidan harcı ile dolduralım. Fidan harcına % 70 toprak % 15 yanmış gübre ve % 15 leonordit katmakta fayda var. Fazla gübre kılcal kökleri yakabilir. Ayrıca fidanları hazıra alıştırmamak gerekir. Fidanı bu harcın üzerine koyalım Ve toprak ile dolduralım. Fidan kökleri hava almaması için ayağımızla hava almayacak şekilde bastıralım . Toprağı çok sıkıştırmamaya dikkat edelim Fidanın aşı bölgesi 10 cm yukarsa kalmalı. Kırık yok ise kök budaması yapmayalım. Diktiğimiz fidani bir değneye bağlayalım ki rüzgarda eğilimesin. İpi gövdeyi sıkmayacak şekilde bağlayalım. Bir yıl sonra ipi çözüp atalım. Aksi takdirde gövdeyi boğar. Fidan çevresine 60-70 cm havuz yapalım. Fidan dikimi sonrası illaki can suyu verelim.

MALÇLAMA

Fidan diplerini malçlayalım. Malç toprağın güneş almasını engelleyecek şekilde kalın olmalı (10-15 cm). Malç için ekin ve ot sapı, kuru yaprak, talaş, ağaç kabuğu olabilir. Bunlar daha sonra çürüyerek gübreye dönüşür. Ot çıkınını engeller. Toprağın nemli kalmasını sağlar ve su ihtiyacını azaltır. Genç fidanların köklerini soğuktan Ve sıcaktan korur. Fidanlara ilk yıldan şekil budaması yapmak gerekir. Dal ne kadar taze ise yarasını o kadar erken kapatır.”

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑