Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Yaşam

ÇED onaylanırsa Kandıra'da korkunç ayrıntı…

İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için Kandıra’da yapılacak olan Sungurlu Barajı projesinde korkunç bir ayrıntı ortaya çıktı. Sungurlu barajı 16 köyü etkileyecek hemde koca bir ormanını yok edecek.

2 Kasım 2019 Saat: 23:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 8.096 kez okunmuştur

ÇED onaylanırsa Kandıra'da korkunç ayrıntı…
ÇED onaylanırsa Kandıra'da korkunç ayrıntı…

Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nce İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için yapılacak olan Sungurlu Barajı kabusu geri döndü. Sungurlu Deresi üzerinde yapılması planlanan baraj, Kandıra’daki köyleri de etkileyecekti.

Kandıra'da sular altında kalacak Akçaova ve Tekzen köyleri ile çevresindeki 16 köyü etkileyecek Sungurlu Barajı ile ilgili İstanbul 11'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED olumlu' kararı, hukuka aykırılık gerekçesiyle bozuldu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin kararından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca karar temyize götürüldü. Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından İstanbul 11'inci İdare Mahkemesi'nin kararı onaylandı.

Alınan bu mahkeme kararına rağmen, Devlet Su İşleri’nin baraj inşaatından vazgeçmediği ortaya çıktı. Sungurlu Barajı ve baraj inşaatında kullanılacak olan malzemelerine çıkartılması için yeni bir ÇED raporu hazırlandı.

Hazırlanan yeni ÇED raporunsa göre, bölgede Teksen (Düzköy) Mahallesi ve Akçaova Mahalleleri sular altında kalacak. Ayrıca rezervuar alanının etrafında bulunan ve özellikle mutlak koruma alanı içerisinde kalan Yorgalar Mahallesi, Kabaklar Mahallesi, Çalca Mahallesi ve Abdipaşa Mahallesi gibi bazı yerleşim yerlerine ait arazilerden dolayı bu yerleşim alanlarındaki nüfusunda kısmen etkileneceği öngörülmekte.

Barajla birlikte aynı zamanda bölgede yeni bir taşocağı açılacak. Bölgede 1 adet kaya malzeme ocağı, 1 adet hazır beton tesisi ve 1 adet kırma eleme tesisi kurulacak.

Sungurlu Barajı Projesi kapsamında baraj gövdesi ve diğer yapıların inşasında kullanılacak kaya malzeme ihtiyacının toplamda 2.025.000 ton olarak planlanmakta. 5 yıl boyunca bu taşocağı kullanılmaya devam edilecek.

Hazırlanan yeni projede ise korkunç bir ayrıntı ortaya çıktı. Sungurlu Barajı projesi için hazırlanan yeni ÇED raporuna göre, projenin gerçekleştirilmesi planlanan alanın toplam 1 milyon 691 bin 595 metrekarelik bölümü orman arazisi içinde kalıyor. Proje için ise bölgede bulunan 34 bin 500 ağacın kesilmesi planlanılıyor. Barajın su tutmaya başlaması ile birlikte baraj rezervuar alanı altında kalacak olan arazideki flora türleri tamamen ortadan kalkacak. Sungurlu barajı hem köyleri ortadan kaldırırken aynı zamanda koca bir ormanını ve ormanda bulunan yaşamı da yok edecek.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑