Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)

Yaşam

Akçaovalılardan ‘odun’ ayaklanması

Akçaova Köyü sakinleri, ormanın içinde odun sıkıntısı yaşıyor. Köylüler, muhtara ve orman şefliğine sitem ediyor. Her yıl odununu ormandan kesen köylüler, bu yıl parayla odun almaya gönderiliyor

6 Ekim 2012 Saat: 20:02
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 12.956 kez okunmuştur

Akçaovalılardan ‘odun’ ayaklanması
Akçaovalılardan ‘odun’ ayaklanması


ORMANLARLA KAPLI Kandıra’ya bağlı 150 hanelik Akçaova Köyü’nün çevresi tamamen ormanlarla kaplı. Sonbahar aylarında köy muhtarlığı, halkın kışlık yakacak ihtiyacı için orman şefliğinden izin alıyordu. Her yıl eylül ve ekim aylarında köy muhtarlığı tarafından ihtiyaç mattası için köylüden hane başı 15 TL toplanıyordu. Ardından köy halkı matta verilen ormandan kışlık yakacak ihtiyacını karşılamak için odununu kesiyordu.
KORUMAYA ALINDI Ekim ayının girmesiyle birlikte halen kışlık yakacak ihtiyaç mattasının bedeli olan 15 TL toplanmayınca, köy halkı muhtarın kapısını çaldı. Köy muhtarı, bu yıl ormanların koruma altına alındığını ve bu nedenle ihtiyaç mattası verilemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine köylüler ayağa kalktı. Kandıra’nın köylerinden sadece Akçaova ve Deliveli köylerine böyle bir uygulama yapıldığını ortaya çıkması da sinirleri iyice gerdi.
ADAMINA GÖRE MUAMELE Köy sakinleri, “Köyümüze kışlık yakacak ihtiyacı verilmiyor. Akçaova, Aladağ mevkiinin batı tarafında kalıyor. Doğu tarafı ise Kubuzcuk Köyü’ne ait. Onlar kışlık odunlarını kesebiliyor. Aynı bölgede, aynı orman içerisinde adamına göre muamele yapılıyor. Çevremiz ormanlarla kaplı ama yakacak odun kesemiyoruz. Paramızla odun almamız için bizlere baskı yapıyorlar. 350 TL yakacak parasını bu köyde herkesin vermesi mümkün mü? Biz zaten geçimimizi çiftçilik ile sağlayan vatandaşlarız” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.
MUHTARA TEPKİ Akçaovalılara, bu yıl 5 ton odunu komşu köylerden 350 TL’ye satın alabilecekleri söylendi. Akçaova Köyü Muhtarı Remzi Yüce ise konuyla ilgili olarak, “Kocaeli Orman İşletme Müdürlüğü, kesim düzeni için köyümüze matta vermedi. İhtiyaç mattası için dosya hazırlayamadık. Bu yüzden köylülerimiz odunlarını parayla alacak” açıklamasında bulundu. Köylüler, muhtarın haklarını savunmadığını söyleyerek tepkilerini dile getirdi. Köylüler, muhtarı istifa etmeye çağırdı.

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑