Kılıç Elektrik
Eriş Organizasyon (Sol 3)
Ata Fırın
Yaman Teknik (Sol 6)
Tonguçlar (Sağ 1)
Dinç Mühendislik Masaüstü
Naturel Piknik (Sağ 3)
Dönmez İnşaat (Sağ 4)
Mavi Köşe (Haber İçi Resim Üstü)

Röportaj

2015 yılında esnafımıza 25 milyon TL kredi kullandırdık

Kandıra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Gödek, 2015 yılında kooperatif ortaklarına 25 milyon TL kredi kullandırdıklarını açıkladı.

18 Şubat 2016 Saat: 16:44
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.477 kez okunmuştur

2015 yılında esnafımıza 25 milyon TL kredi kullandırdık
2015 yılında esnafımıza 25 milyon TL kredi kullandırdık

Kandıra’nın başarılı isimlerini kaleme aldığımız yazı dizimizin bu haftaki konuğu Kandıra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı aynı zamanda Kandıra Şoförler Odası Başkanı Ahmet Gödek. 4 dönemdir Kandıra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin başkanlığını yürüten Gödek ile küçük esnafın durumu hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Kooperatifin küçük esnafa sunduğu imkanlar, hizmet alanları ve daha bir çok konuda merak edilenleri sorduğumuz Gödek, sorularımızı içtenlikle cevapladı. 2015 yılında kooperatif aracılığıyla kullandırılan kredi toplamının 25 milyona ulaştığını söyleyen Gödek, devletin kooperatif ortaklarına 30 bin liraya kadar sunduğu faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyenler için de detaylı açıklama yaptı. İşte Gödek ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbet; 

Ahmet Gödek kimdir?

1956 yılında Adapazarı Akyazı ilçesinde doğdum. 5 yaşına kadar orada hayatımı sürdürdüm. Babam Ali Gödek esnaftı. 5 yaşındayken Kandıra’ya geldik ve Kefken’de ikamet etmeye başladık. İlkokulu Kurtyeri Doğanlar İlkokulu’nda okudum. 1969 yılında Kandıra Lisesi’nde okumaya başladım. Babamın yalnız olması üzerimde çok baskı oluşturdu ve liseden ayrıldım. Babamla birlikte ticarete atıldım.  Kefken’de yaşadığımız için işe balıkçılıkla başladık. Akabinde kahvecilik yaptık. Yine 70’li yıllarda pansiyonculuk yaptık. Bir dönem zahirecilik yaptık. Birçok deneyimlerden sonra 1977 yılında askere gittim. Askerden döndüğümde Kandıra’ya yerleştik ve Kandıra’da ticarete başladık.

Hangi sektörlerde ticaret yaptınız?

Öncelikle 80’li yıllarda şuan Alkan Eczanesi’nin bulunduğu yerde bir bakkal devraldık. Mülkünü de alma niyetiyle bu işe girdik. Fiyatta anlaşamadığımız için babam kirada çalışmak istemedi ve bakkalı kapattık. Daha sonra Ziraat Bankası’nın yanındaki bina bizimdi. Orada kahvecilik yaptım. Kahveciliği hiç sevmedim. 1 yıl kadar kahvecilik yaptıktan sonra orayı da kapattım. Babam iş değiştirmeyi seviyordu. Otobüs işletmeciliği başlattı. Lüks Kandıra Tur’un işletmeciliğini yaptık. Kendi otobüsümüz vardı. O günlerde Kandıra yolunun bozuk olması nedeniyle pek para kazanamadık. İstanbul, İzmit, Kandıra turlarımız vardı. İstanbul Topkapı’dan Kandıra’ya 2 buçuk saatte gidip geliyorduk. 20 araç vardı. Yarım saatte bir hizmet veriyorduk. Çok yorucu ve meşakkatli bir işti. Bu nedenle işi bıraktık. 1992’lerde inşaat sektörüne girdik ve demir, çimento, çakıl ticareti yaptık. 2011 yılına kadar orada iştigal ettik.

Kandıra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin başkanlığına seçildiğiniz dönemler ve siyasetle uğraştığınız dönemlerden de bahseder misiniz?

Tabii, sosyal aktivitelerim oldu. 1989 yılında Şoförler Odası Başkanlığı yaptım. 1992’de Kocaeli Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu’nda yer aldım. Akabinde Kandıra Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin yönetimine girdim. Bunun yanı sıra 1995 yılında Anavatan Partisi’nin ilçe başkanlığını yaptım. 1999 seçimlerinde üçlü koalisyonda Anavatan Partisi’nin çok güçlü olduğu bir zamanda daha önce defalarca seçime girerek kaybeden İsmail Genç’i belediye başkanı yaptık. Kocaeli’de Anavatan Partisi’nin tek kazandığı ilçe Kandıra’ydı. Güzel çalışmalarımız oldu. O günün şartlarında ben inanıyorum ki halka eksiksiz hizmet verdik. Belediyeciliğimiz de o günün krizi ile beraber tamamlanmadan bitti. Daha sonra siyasi partilere girmedim. Ama halen Şoförler Odası Başkanlığım devam ediyor. Kocaeli Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu’ndaki görevim devam ediyor. 4 dönemdir Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin başkanlığını yürütüyorum. Esnaf camiası bana görev verdiği sürece Allah da bana ömür sıhhat verdiği sürece bu görevi yapmaya kararlıyım.

Yıllardır kooperatif başkanlığını başarılı bir şekilde yürütüyorsunuz ki esnaflar 4 dönemdir sizinle çalışmak istiyor. Peki, zorlandığınız noktalar oluyor mu?

İnsanların sorunlarıyla ilgilenmek göründüğü kadar kolay değil. Uzun yıllar ticaret yaptığım için ve siyasetle uğraştığım için Kandıra halkının çoğunu tanıyorum. İşte bu beni cesaretlendiriyor. İstihbarat yapmam kolaylaştığı için de kooperatif başkanlığı yapmakta çok zorlanmıyorum. Tabi medeni cesaretimiz olmasa küçük bir ilçede bu işi yapmak kolay değil. Bu yıl eski parayla 25 trilyon para kullandırmışız. Bunun yüzde 50’si devlet destekli. 2003’lere dönersek bu destek 250-300 milyar değildi. Bugün bu rakamlarla bu sorumluluğu almak kolay değil. Bu işi bıraksam da 5 yıl boyunca sorumluyum. Biz burada esnafın hakkını korumak zorundayız. Sorumluluğunu aldığımız birlikte olsun, şoförler odasında olsun, kooperatifte olsun hepsinde adaletli olmak zorundayım. Hakkaniyet sorumluluğunu bilen biri olarak taviz vermeden, disiplini elden bırakmadan bu işi devam ettirmeye çalışıyorum.

Kooperatifinize üye olan esnaflar ve ortaklarınız en fazla ne kadar kredi kullanabiliyorlar?

Kooperatifimizde en yüksek limit 150 bin lira. Hatta Marmara Bölge Birliği’nde 45 kooperatifimiz içerisinde bu limiti kullanabilen 22 kooperatiften bir tanesiydim. 3 aydır takip oranlarımız yükselince 100 bin liraya düştük. Esnafın esnafa çektirdiği mağduriyeti onlarla birlikte bende yaşıyorum. Bir an önce takip oranlarını aşağılara çekip esnafımızın bu limiti yeniden kullanarak rahat nefes alması gayreti içerisindeyim. İnşallah esnaf arkadaşlarımız da bunun farkında olup takibe düşen kredilerini ödeyip diğer kredi çekenleri de mağdur etmezler. Özellikle bu konuda özverili davranmalarını, bu işin ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Duyarlı esnaf kardeşlerimizle bu sıkıntıyı aşacağımıza inanıyorum.

Şuan kooperatife üye kaç ortağınız var?

552 ortağımız var. Kredi kullanan aktif ortağımız ise 421 kişi.

Devletin esnafa sunduğu 30 bin liraya kadar faizsiz kredi imkânından kimler faydalanabilecek?

Evet, bir genelge yayınlandı. Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi veriyoruz. 01.12.2015 tarihinde kredi borcu biten kooperatifimize üye ortaklarımız bu haktan yararlanabilecek. Kredi borcu bitmeyen ortaklarımız maalesef yeniden kredi kullanamıyorlar. Hiç kredi kullanmamış esnaf arkadaşlarımız da aranan şartlara sahipse onlar da bu haktan faydalanabilecekler. Vergi levhası matrahsız ise kredi kullanma şansları yok. Bu krediler de tercihe göre 1 ile 5 yıl arasında taksitlendiriliyor. İçerisinde sadece bir miktar kesilmesi gereken masraf ücretleri var.

2015 yılında Kandıra'ya ne kadar kredi verdiniz?

2015 yılında Kandıra esnafına 25 milyon para kullandırdık. 2014 yılında 17 milyon civarında para kullandırırken 2015 yılında bu oranda biraz artış oldu. Her yıl kredi taleplerinde artış gözleniyor. 

Şoförler Odası’nda kaç üyeniz var?

Şoförler Odası beni en üzen, başarılı olamadığım bir oda. Çünkü Şoförler Odası’nın geliri sadece odaya ortak olan üyelerin aidatı idi. Üye sayımız 2005 yılı öncesi bin 500 civarlarındaydı. 507 sayılı kanunla ehliyet alıp şoför olarak çalışan her esnaf bize kayıt olup esnaf vasfında oluyordu. 5362 sayılı kanunla bu değişince esnaflıkla iştigal etmedikleri için hepsinin üyelikleri düşürüldü. Yine son zamanlarda Kocaeli’nde servis odaları P plaka adı altında bir oda kurdular. P plakası olmayan yani servis taşımaya uygun olmayan ihaleye giremez şartı koyuldu. O nedenle odamıza kayıtlı ortakların çoğu bu odaya gitti ve bizim üye sayımız 250 civarına düştü.

Üyelerinize sunduğunuz hizmet alanları neler?

Kandıra’ya 1990 yılında trafik sicilini getirdik. O dönemler bunu getirebilmek epey zordu. Nüfusun 25 bin olması gerekiyordu. O dönemlerde ilçe başkanı olmamızın da faydaları oldu. O günlerde şoför esnafların sorunlarına daha yakındık. Komisyonlardaydık. Toplantılarda sıkıntılarımızı sunup oradaki yetkililerden şoförlerin haklarını alabiliyorduk ve sorunlarını kısa sürede çözebiliyorduk. Ama ben maalesef para toplama konusunda çok başarılı olamadım. Ortaklar aidatlarını ödemediler. 800 milyara yakın alacağımız vardı. 2006 yılında torba yasayla bu borcu sildiler. Devletimizden Allah razı olsun, beni bu yükten kurtardılar. Buradan üyelerimize sesleniyorum. Oda aidatları kamu alacağı olduğu için mesulüz ve cezalı duruma düşüyoruz. Şoförler Odası’nın bazı masrafları var, üst kuruluşlara para veriliyor. Aidatlar ödenmediği sürece aktifliğimizi yitiriyoruz. Örneğin kafamda birkaç proje vardı, para olmadığı için gerçekleştiremedim. Şuanda üyelerimize sadece bürokrasiyle olacak evrak işlerinde hizmet veriyoruz. Ama yine de bugünkü şartlarda üzerimize bir görev düşerse esnaf arkadaşlarımızın yanındayız.

Esnafların size bildirdiği en büyük sorunları neler oluyor?

Kandıra'da son zamanlarda marketler zincirleri oluştu. Hatta bu marketler marketlikten çıktı, mahalle aralarına sıkıştırıldı. Yerel idarecilerin bu marketler kurulurken o bölgeye getireceği trafik yükünü ve o bölgedeki küçük esnafın mağduriyetini görmesi lazım. Sadece Kandıra'da de değil her bölgede esnafların korunması lazım. Her şeyden önce bu tür marketlerin şehir dışında tutulması gerektiğine inanıyorum. Küçük esnafın da bu sermaye piyasası içerisinde olduğu, aile geçindirdiği, KDV ve vergi ödediği unutulmamalı. Küçük esnaflar el üstünde tutulmalı diye düşünüyorum. Yerel idarecilerimiz sesimize kulak vermezse küçük esnafın uzun ömürlü olacağına inanmıyorum. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bizim tek amacımız küçük esnafı korumak. Türkiye'nin esnaf camiası her zaman sıkıntılara sabırla göğüs germiş, sineye çekmiş, sokağa hiç inmemiştir. Devleti'ne olan saygınlığından taviz vermeden bugünlere kadar gelmiş, bundan sonra da aynı duyarlılığı göstereceğine biz inanıyoruz. Esnaf camiası birlik ve beraberlik içerisinde bu zamana kadar devletimizin arkasında durduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde devletin yanında olacağına inanıyorum.

 

       

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kandıranın Sesi, Haberin Doğru Adresi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑